Kvinde spise tyggegummi
© iStock

Det afslører din mund om din sundhed

Har du tænkt over, hvor meget dit smil i virkeligheden afslører om dig og din sundhed?

1. marts 2017 af Redaktionen

Det siges at øjnene er sjælens spejl, men måske burde man så kalde munden for kroppens vindue. Dit smil skal nemlig ikke ses som en isoleret størrelse, men afslører tværtimod mange hemmeligheder om dig og din sundhed. Vidste du for eksempel, at der er en helt klar sammenhæng mellem sygdomme i gummer, tunge og tænder og sygdom andre steder i kroppen? Læs med her, og bliv klogere. 

Stress river tænderne løs

Hvis dine tænder begynder at løsne sig fra kæbeknoglen, så skal du måske tage et kig i din kalender. Er den helt overtegnet, eller har du lige har værte igennem en afskedigelse eller en opslidende skilsmisse, er det måske her, du skal finde forklaringen. Vedvarende stress påvirker nemlig immunforsvaret negativt, hvilket kan føre til pludselig og alvorlig forværring af paradentose. 

Spiseforstyrrelse forstyrrer emaljen

Er emaljen slidt helt væk, så kan det være et tegn på spiseforstyrrelsen bulimi, hvor man overspiser for efterfølgende at kaste det hele op. 

Tegn på alvorlig sygdom

Betændelse i mundhulen med blødende og ømt tandkød kan gå i blodet og udvikle sig til  hjerte-kar-sygdom. Suplér tandlægebesøget med en grundig helbredsundersøgelse hos lægen og sørg for at børste tænderne godt og undgå sodavand og rygning. 

Du holder dig for munden

Står du ofte og holder dig for munden, når du taler med nogen, så kan det være et tegn på, at du er genert, men det kan også være for at skjule dårlig ånde. Og dårlig ånde kan være et tegn på, at din fordøjelse ikke kører, som den skal. Sørg for at at bevæge dig dagligt, drikke rigeligt med væske og spiser masser af fiberrige grøntsager. 

Blister sladrer om cøliaki

Har du blister i munden, kan det være et tegn på, at du ikke kan tåle gluten. Prøv i en periode at undgå hvidt brød, pasta, kiks, pizza og kage, og se om dine blister forsvinder. 

Årsag til hovedpine

Er spidserne filet af dine tænder, kan det være fordi du skærer tænder, hvilket kan være den bagvedliggende årsag, hvis du har muskelspændinger eller døjer med tilbagevendende hovedpine. Overvej en bideskinne. 


Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: