Dårlig vane: For meget sol

Få gode solvaner, og tjek modermærker

10. august 2011 af I FORM

Din bedste strategi


1: Jeg er er rødhåret, lyshåret, udstyret med mange modermærker eller har haft dårlige solvaner med hyppige solskoldninger:


Du skal være ekstra opmærksom på at have gode solvaner. Kodeordene er rigelige mængder af solcreme med en høj faktor, hold dig væk fra solen kl. 12-15, samt beskyt huden med en hat og tætvævet tøj.

Jo flere solskoldninger du får, og jo tidligere i livet du får dem, des større risiko har du for at udvikle kræft i huden – især modermærkekræft – senere i livet.

Det er derfor meget vigtigt, at du holder øje med dine modermærkers udvikling. Skifter de farve eller facon – eller begynder de at bløde, klø eller gøre ondt, så søg læge straks. Det kan være en god idé at få foretaget et regelmæssigt tjek hos en hudlæge. Da det kan være svært at tjekke sig selv på ryggen, så allier dig med en “tjekker”, der kender dine modermærker.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du modermærkekræft

2: Jeg er mørkhudet, ikke-rødhåret, ikke har mange modermærker og har haft gode solvaner


Både din hud og din brug af skygge, solcreme og dækkende tøj har givet dig en vis beskyttelse, hvilket kan betyde, at der går længere tid, før dit “sol-målebæger” løber over.

Du kan dog ikke leve alt for kæphøjt på fortidens triumfer, for slækker du på brugen af solbeskyttelse, kan også du komme i problemer. Også du skal huske at tjekke evt. modermærker med jævne mellemrum.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: