Du skal lede længe for at finde en råvare, der er sundere end grønkål. De kraftige, krøllede blade har fx dobbelt så mange kostfibre som broccoli og bugner af A-vitamin, C-vitamin og kalk. Grønkål kan være en lidt stiv fætter at stifte bekendtskab med, men i denne uge hjælper vi dig godt i gang med den grønne sundhedsbombe med en stribe lækre opskrifter.
Vi starter blødt ud med pandekager. Til aftensmad? Ja, det kan du godt! Disse er oven i købet supersunde for vi har blendet grønkål med i dejen og serverer dem med marinerede krebsehaler, avocado og spirer. Tirsdag har vi droppet kødet og serverer en skøn one pot med masser af mættende, vegetariske ingredienser som quinoa, linser, grønkål, broccoli og parmesan.
Grønkålssuppe er en rigtig klassiker, og onsdag får du den sammen med laks og rugbrødscroutoner. Dagen efter er der sikkert jubel hos både store og små, for her fylder vi grønkålen i små lækre tacos med kylling. Ugen bliver rundet af med gris i skøn forening med æbler, grønkål, rødløg og knoldselleri.
Skulle du have brug for lidt ekstra energi her i vintermørket, så prøv vores weekend-opskrift, som denne uge er en frisk smoothie med grønkål, spinat, banan, skyr og citron. Servér den evt. til morgenmad med en lækker topping af appelsintern, blåbær og nødder.
Velbekomme!
Ugens tip
Sådan gør du grønkål i stand
Tag et grønkålsblad, og vend det, så midterstænglen er synlig. Skær eller nip alt det krøllede fra midterstænglen – det er dette, som du skal bruge. Kassér midterstænglen.
Skyl grønkålen grundigt. De krøllede blade kan gemme på masser af jord, sand og små insekter, så vær omhyggelig. Skyl gerne grønkålen i en stor skål med vand, og skift vand flere gange.
Slyng grønkålen helt tør i en salatslynge.
Kom den skyllede og tørrede grønkål i fryseposer. Luk dem, og opbevar dem i køleskabet, hvor kålen kan holde sig i op til 3 uger.
Når du skal bruge grønkålen, tager du de rensede blade og ‘krammer’ dem med lidt olivenolie i et minuts tid, indtil du kan mærke, at de bliver “møre”, altså knap så stive.
Herefter hakker du grønkålen i de ønskede størrelser. Jo finere, du hakker, jo nemmere ‘glider’ kålen ned – ikke mindst hos familiens yngste.
I FORMs madplan giver inspiration til hverdagsmenuen
Hver uge serverer vi 5 sunde aftensmads-opskrifter, der er udvalgt efter principperne herunder. Du får også en bonusret til weekenden.