Ugens madplan

Vores bedste familiefavoritter
Mange af os holder fri i denne uge mellem jul og nytår og har god tid til at hygge med vores børn. Vi vil gerne bidrage til familiehyggen og har derfor fundet nogle af vores mest børnevenlige opskrifter frem. Ps: De smager også lækkert, hvis du er voksen.
Nu, hvor I har god tid, så prøv, om du ikke kan lokke børnene med i køkkenet. Mad smager bare SÅ meget bedre, når man selv har været med til at lave den.
Mange børn har det lidt svært med havdyr, men fiskefrikadeller er et hit hos de fleste – og mandagens version kommer med broccolifritter og hjemmelavet remoulade (man kan jo altid servere ovnkartofler til ;-).
Dagen efter er der en børneklassiker på menuen; pitabrød med kylling og grønt. Tjek gerne med dine børn inden, hvilke grøntsager de godt kunne tænke sig som fyld.
Onsdagens tomatsuppe varmer fra top til tå, fx efter en lang tur i skoven. Er perlebyg ikke så populært, så kom fuldkornspastaskruer i suppen i stedet. Torsdag er der sikkert vild jubel. Her står den på minipizzaer. Det gode ved de små størrelser er, at alle mand kan lave lige præcis deres egen favorit. Og vupti – så blev det lige pludselig årets næstsidste dag. Hvis du skal fejre nytåret hjemme, har du sikkert for længst styr på menuen til i morgen, så her får du i stedet opskriften på en dejlig velkomstdrink – æblebobler med havtorn. Du kan lave den i to versioner, med og uden alkohol, så den både passer til store og små – og dem, der skal køre hjem.
Nytårsdag orker I sikkert ikke den store kogekunst, så vi foreslår hotdogs i en lidt sundere variant med kyllingepølser og syltede rødløg. Køb gerne både fuldkornspølsebrød og de syltede rødløg færdige, så er der mad på et øjeblik.
Velbekomme – og rigtig godt nytår!

Ugens tip
4 tips til børnevenlig mad
1. Tag børnene med i køkkenet
Mad smager bedre, når man selv har været med til at lave den. Og når de små har været med i køkkenet, ved de også, hvad der er i den. De helt små skal selvfølgelig ikke udstyres med den store køkkenkniv, men de kan være med til fx at skylle og røre og ikke uvæsentligt – at smage maden til.
2. Del maden op
Alt-i-en-gryder og store blandede salater er ikke altid populært hos børn. De kan godt lide at vide, hvad de spiser. Derfor kan du med fordel anrette en del af ingredienserne i små skåle, så børnene nemt kan vælge de råvarer, som de bedst kan lide.
3. Fingermad er godt
At få lov at spise med fingrene er et hit hos de fleste børn. Derfor glider retter som denne uges pitabrød, pizza og hotdogs også altid ned hos de små. Og ja, fiskefrikadeller og broccolifritter kan altså også sagtens spises uden bestik. Man bliver lidt fedtet, men vasker I hænder grundigt før og efter maden, går det nok.
4. Mere dip, tak!
Dips er populære – hos både store og små. De giver ekstra smag til din mad, og er dine børn småtspisende, er dips en god måde at lokke lidt mere mad – og ikke mindst grøntsager – i dem. Giv hver person deres egen lille skål med dip, så er det nemmere at dyppe. Gode dips kan være humus, guacomole, chilimayo, eller en hjemmerørt peanutbuttersauce eller cremefraichedressing.