Din ovn kommer på arbejde i denne uge. Vi elsker nemlig mad tilberedt i dens lune indre, og det satser vi også, at du gør! Derfor har vi fundet 5 af vores allerlækreste ovnretter frem fra gemmerne – og mon ikke, du får dig et par nye favoritter …
Ovnmad har mange kvaliteter. Først og fremmest er det nemt. Når først du har gjort ingredienserne klar og smækket dem ind i varmen – ja, så passer maden faktisk sig selv. Prøv bare mandagens ret med kylling, grøntsager og pesto i fad eller onsdagens opskrift, hvor laks får smag af porrer, spidskål og mascarpone – mums!
Udover at ovnmad er nemt og giver tid til at få opvasken af vejen før spisetid, har ovnen også andre fordele. Den er fx fremragende til at få nye smage frem i en råvare. Det kan du smage i tirsdagens tomatsuppe, hvor de ovnbagte tomater bidrager med en helt særlig sødme og torsdag, hvor der er barbecuemarinerede blomkål på menuen. De små buketter spises i lune tortillaer med snittede grøntsager og avocadodressing – og aldrig har blomkål smagt så godt!
Fredagen kan du også godt glæde dig til. Her vanker der ovnbagte oksekødsfyldte peberfrugter med en sprød, marineret kålsalat til.
Noget af det allerbedste ved en ovn er dog, at den kan lave kage. Hvad siger du til en kanelsnegle med dadler? Vi gætter på, det bliver et ja tak!
Ugens tip
Spar på varmen
En ovn bruger forholdsmæssigt meget strøm. Ved at tænke dig om, når du laver mad i ovnen, kan du dog godt spare lidt på energien – og dermed på din elregning.
Forvarm ikke ovnen Vent med at tænde ovnen, til du sætter maden i ovnen. Dermed udnytter du al den varme, der opstår i ovnen, mens den varmer op. Med denne metode skal du dog lægge 10-15 min. til tilberedningstiden.
Brug eftervarmen Lad ikke ovnens eftervarme gå til spilde. Sluk ovnen de sidste ca. 10 min. af rettens tilberedningstid.
Hold lågen lukket Jo oftere, du åbner ovnlågen, jo mere varme forsvinder der, og jo mere energi skal den bruge på at varme ovnen op igen.
Brug varmluft Brug ovnens varmluftfunktion. Dermed kan du have flere plader i ovnen på én gang og altså have gang i ovnen i kortere tid.
Tø ikke op i ovnen Ovnen skal være tændt i længere tid og bruge mere strøm, hvis du stiller frosne madvarer ind i den. Lad dem i stedet tø op i køleskabet, så udnytter du kulden til at holde køleskabet koldt – og sparer strøm.
Overvej mikroovnen Skal du varme en lille madrest op, er det dyrt at tænde ovnen. Brug i stedet mikroovnen eller en lille gryde på komfuret.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk
I FORMs madplan giver inspiration til hverdagsmenuen
Hver uge serverer vi 5 sunde aftensmads-opskrifter, der er udvalgt efter principperne herunder. Du får også en bonusret til weekenden.