Hvis vi siger amerikansk, er ‘sundt’ nok ikke lige det første ord, der popper op i din hjerne. Men skruer du lidt ned for kød, fedt og portionsstørrelser, behøver maden fra ‘overthere’ faktisk ikke at være så tosset. Tjek bare ugens madplan, hvor vi har kombineret american style med nordisk snusfornuft.
Vi lægger ud med en klassisk clubsandwich med kylling og karrydressing – her i en fuldkornsbolle og uden bacon. Ja, tak! Du kan evt. riste parmaskinke helt sprødt i ovnen og komme et par skiver i hver bolle, hvis du savner den lidt røgede smag.
Amerikanerne er vilde med at grille, og det er vi også, så tirsdag smider vi steaks på kullene. Vores bøffer er dog af frisk tun og serveres med couscous, spinat og kokoscreme. Det mexicanske køkken er også populært i USA, så onsdag tager vi et smut over grænsen mod syd og spiser chili con carne med majskolber til. Torsdag er der en amerikansk salat med en klassisk ranchdressing på menuen.
Burgeren er svær at komme udenom, og hvorfor skulle vi også det? Fredag får du en lækker vegetarversion, hvor bøffen er lavet på sorte bønner. Lav de syltede rødløg dagen før eller køb dem færdiglavede i supermarkedet.
Weekenden indleder vi med en omgang ‘blueberrypancakes’. Så bliver det ikke mere amerikansk. Velbekomme!
Ugens tip
Sunde fritter – ̣ja tak! Amerikanerne elsker fritter – det gør vi også! Her serverer vi dem i en lidt sundere version lavet på gulerødder og bagt i ovnen.
Gulerodsfritter med parmesan og aioli 4 personer
500 g gulerødder
1 æggehvide, pasteuriseret
1 dl groft majsmel
2 spsk. revet parmesan
1 tsk. havsalt
Aioli:
1 helt hvidløg
Havsalt
2 dl skyr eller græsk yoghurt, 2 pct.
Tænd ovnen på 200 gr.
Skræl gulerødder, og skær dem i lange, tynde stave.
Vend stavene i æggehvide og derefter i en blanding af majsmel, parmesan og salt.
Skær toppen af hvidløget til aiolien, og drys med salt.
Læg gulerodsstave og hvidløget på en bageplade med bagepapir, og bag i ca. 20 min.
Tag hvidløget ud af ovnen først. Pres hvidløgsfeddene ud, mos dem med en gaffel, rør med skyr, og smag til.
Tag gulerodsfritterne ud, og servér dem med aioli til.
Næringsindhold pr. person:
Energi: 168 kcal
Protein: 12 g
Fedt: 4 g
Kulhydrat: 26 g
Kostfibre: 6 g
I FORMs madplan giver inspiration til hverdagsmenuen
Hver uge serverer vi 5 sunde aftensmads-opskrifter, der er udvalgt efter principperne herunder. Du får også en bonusret til weekenden.