9 sunde og lækre rødkålssalater
En rødkålssalat giver dig kostfibre, antioxidanter og C-vitaminer – og er perfekt både som tilbehør og selvstændig ret. Få inspiration til 9 lækre rødkålssalater her.
En rødkålssalat giver dig kostfibre, antioxidanter og C-vitaminer – og er perfekt både som tilbehør og selvstændig ret. Få inspiration til 9 lækre rødkålssalater her.
En rødkålssalat er en fryd for øjet, men i mindst lige så høj grad for din krop, din pengepung og dine smagsløg. Rødkål smager nemlig godt, det er billigt, det mætter, og det tanker dig op med masser af sunde stoffer.
Find opskrifter på rødkålssalat her
Er der mange kalorier i rødkålssalat?
Hvorfor skal jeg bruge rå rødkål til min rødkålssalat?
Hvordan snitter jeg nemmest rødkål til rødkålssalat?
Det kan du tro! Det runde, røde kål bugner af sunde stoffer, så derfor er det en rigtig god idé at smække en rødkålssalat på bordet flere gange om ugen.
Når du tygger løs på en rødkålssalat, behøver du ikke at bekymre dig om kalorier – ikke fra rødkålen i hvert fald. De røde kålblade er nemlig yderst fattige på kalorier – 100 gram rødkål giver dig sølle 32 kcal.
Derimod kan de øvrige ingredienser i salaten godt give dig en del kalorier, især hvis du er gavmild med de fede indslag som nødder og olier.
Der er mange flere fordele ved at spise rå rødkålssalat fremfor at indtage den varme version. Rå rødkål indeholder nemlig mange flere vitaminer, mineraler og antioxidanter end den klassiske udgave på glas, som vi alle kender, og som oftest er tilsat en masse sukker.
Varmebehandler du din rødkål, som fx i denne rødkålssalat med æbler og løg, så gør det hurtigt for at bevare de sunde stoffer.
En skarp kniv og et skærebræt er alt, hvad du skal bruge. Del rødkålshovedet i halve og derefter i kvarte. Skær den groveste del af roden væk, og kassér den. Snit herefter det kvarte rødkål i de størrelser, som du foretrækker. Jo finere du snitter, jo nemmere at spise, men også mindre tyggeri og dermed mindre mæthed.
Har du en foodprocessor, kan du bruge denne til at klare snittearbejdet for dig – vælg i så fald den tyndeste “snitter”.
Skal du selv klare snittearbejdet, så tjek evt. denne video:
VIDEO: Sådan snitter du rødkål
Det er supernemt at lave rødkålssalat, for typisk bruges der rå, snittet rødkål, så du skal hverken have fat i gryder eller pander.
Du kan nøjes med at lade rødkålen være den eneste grøntsag, eller du kan blande den med stort set alle andre grøntsager. Det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan komme i en rødkålssalat, men andre kåltyper som spidskål, hvidkål og blomkål er meget velegnede.
Prøv fx denne opskrift.
Rodfrugter som rødbeder, gulerødder og persillerødder er også et både godt og sundt indslag i din rødkålssalat.
Prøv fx denne:
Eller prøv denne farvestrålende variant.
Gode animalske proteiner til din rødkålssalat: Skal salaten spises som en selvstændig ret, er det en god idé at sørge for, at der kommer en mættende proteinkilde med i salatskålen. Spiser du kød, er kylling et godt match til kål, men det samme er parmesan, fetaost og mozzarella.
Prøv fx denne rødkålssalat, hvor kylling og mozzarella er mikset med kikærter og avocado:
Gode vegetabilske proteiner til din rødkålssalat: Foretrækker du en rødkålssalat uden kød, er der mange andre gode proteinkilder, du kan hælde i salaten, fx kikærter, hvide bønner, linser og edamamebønner. Animalske proteinkilder som fetaost og parmesanost er også lækre i en rødkålssalat og kan samtidig også være din fedtkilde.
Gode fedtstoffer til din rødkålssalat: Da rødkål i sig selv indeholder så få kalorier, er det godt at flette lidt sundt fedt ind i din rødkålssalat. Avocado eller en topping af nødder og mandler er et supersundt valg, men en dressing lavet på ekstra jomfruolivenolie eller rapsolie vil også være en god løsning.
Prøv fx denne mættende salat, hvor du ud over avocado og valnødder også finder både kylling, hvide bønner og friske figner.
Gode frugter til din rødkålssalat: Da kål har en lidt bitter smag, klæder det generelt en kålsalat rigtig godt med lidt sød frugt eller en god dressing med lidt sødme fx fra honning. Velegnede frugter er appelsiner, clementiner, æbler, pærer og granatæbler.
Prøv fx denne rødkålssalat, hvor pærer får følgeskab af edamamebønner, valnødder og parmesan.
Et rødkålshoved kan holde sig flere i uger, hvis det opbevares køligt i en pose fx på en altan. I snittet tilstand kan rødkål opbevares ca. 4 dage på køl uden at blive kedeligt, hvis du bruger plast- eller glasbeholdere med tætsluttende låg.
De sunde stoffer i kål er følsomme over for iltning, så det er vigtigt, at den snittede rødkål kommer i bokse med det samme, og at låget slutter helt til.
Kilder: Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Netdoktor