Kylling i karry med grøntsager og ris
Kan hverdagsmad både være sund, lækker, klima- og børnevenlig på én og samme tid? Svaret er JA. Tjek bare vores nemme opskrift på kylling i karry, og få masser af tips til at variere den populære ret.
Kan hverdagsmad både være sund, lækker, klima- og børnevenlig på én og samme tid? Svaret er JA. Tjek bare vores nemme opskrift på kylling i karry, og få masser af tips til at variere den populære ret.
Lav det på bare 30 min. – prøv vores nemme og sunde opskrift på den lækre hverdagsmad.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Kylling i karry er en af de retter, som man typisk laver igen og igen. Først og fremmest smager det rigtig godt, og så er kylling klimavenlig. Især hvis du laver retten med udgangspunkt i en hel kylling og ikke bare kyllingefileter.
Retten er også nem at lave. På en god halv times tid kan du have maden klar på bordet, hvilket er en stor fordel - ikke mindst på travle hverdagsaftener.
Kylling i karry en af de retter, hvor du i høj grad kan tilføre retten et personligt touch. Det gælder både mængden og variationen af krydderier samt grøntsagerne i saucen, tilbehør og toppings. Har du ikke rigtigt selv mod på at freestyle, får du masser af forslag i her.
GÅ EFTER KOSTFIBRE: Sundhedsgevinsten af en omgang kylling i karry hænger i høj grad sammen med tilbehøret. Det klassiske tilbehør er ris, og her gør du din sundhed en tjeneste ved at vælge fuldkorn, altså brune ris frem for hvide ris. Uanset hvilken ristype du vælger, får du nemt en del kalorier indenbords.
Vil du gerne tabe dig, kan du derfor helt droppe ris og i stedet vælge findelte grøntsager, fx revet blomkål.
Derfor: Kostfibre fra brune ris holder dig mæt og stimulerer din fordøjelse. Og når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske din risiko for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer kræft. Vælger du blomkålsris, sparer du mange kalorier, ligesom blomkål også giver dig en pæn portion kostfibre og vitaminer med i købet, især C-vitamin.
Ja da. Det er dog vigtigt at nedkøle retten med det samme og sætte den i køleskabet, så snart den er dampet af. Har du lavet en stor portion, så del den op i mindre portioner for at sikre en hurtigere afkøling. Du kan også stille gryden ned i en stor skål med koldt vand.
Når du genopvarmer retten, skal maden ifølge Fødevarestyrelsen varmes op til mindst 75 gr. Rør rundt undervejs.
Din kylling i karry kan holde sig to-tre dage på køl.
Det kræver, at du har en god køkkenhygiejne og fx har kølet retten hurtigt ned. Samtidig er det også vigtigt, at råvarerne, fx kyllingen og mælken, ikke har overskredet sidste anvendelsesdato.
Det kan du sagtens. Og det er en god idé, for så har du nem og lækker mad til travle dage.
Køl maden ned i køleskabet hurtigst muligt, og fordel den så i mindre portioner i fryseposer eller plastikbøtter. Små portioner fryser hurtigere, og jo hurtigere nedfrysning, jo mere smag bevares.
Hjemmelavede gryderetter kan holde sig i op til 3 måneder i fryseren. Husk at tø retten op i køleskabet. Hvis grøntsagerne i din kylling i karry var sprøde ved nedfrysningen, vil dette ikke være tilfældet, når de tør op. Tilsæt evt. lidt friske grøntsager.
Har du meget i din fryser? Tjek, hvor længe dine madvarer kan holde sig på frost her
Karry er et blandingskrydderi og stammer altså ikke fra en enkelt plante som de fleste andre krydderier. Karry består typisk af over 10 forskellige krydderier, og derfor kan der være stor forskel på karry.
De mest almindelige krydderier i karry er spidskommen, kardemomme, sennepsfrø, koriander og ikke mindst gurkemeje, der sørger for den flotte gule farve.
Karry opbevares bedst tørt og mørkt, fx i en køkkenskuffe. Her er holdbarheden ca. 2 år.
Karry er et tørt krydderipulver, mens karrypasta er en våd masse, en slags blød puré.
Mange af krydderierne i karrypasta er de samme som i karrypulver, men der indgår ofte chili, hvilket ikke altid er tilfældet i pulverkrydderiet. Karrypasta er derfor ofte ret stærkt. Krydderierne er typisk rørt sammen med rejepasta og/eller lidt olie.
Karrypasta anvendes i thairetter, og der findes tre typer karrypasta: grøn, gul og rød.
Hvis du vil bruge karrypasta i en klassisk kylling i karry, så vælg den gule.
Sørg for, at kyllingekødet er dækket helt af bouillon. Tilsæt gerne grøntsager for at give smag, fx porrer, løg, gulerødder og krydderurter. Lad det koge under låg ved svag varme.
Har du tid, så lad kødet stå og trække bagefter i kogevandet. Er du i tvivl, om kyllingen har fået nok, så lav evt. et lille snit, og tjek. Kødet skal være hvidt og ikke lyserødt. Du kan sagtens koge kyllingekødet, dagen før du skal bruge det.
De fleste børn er ret glade for kylling i karry, men du kan sagtens trække retten i en endnu mere børnevenlig retning. Se bare her.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 09/2023