Kylling i karry med grøntsager og ris

30 minutter
432 kcal

Kan hverdagsmad både være sund, lækker, klima- og børnevenlig på én og samme tid? Svaret er JA. Tjek bare vores nemme opskrift på kylling i karry, og få masser af tips til at variere den populære ret.

En portion med ris, grøntsager og blomkålsris

KYLLING I KARRY – Hverdagsmad, når det er bedst. Og så kan du tilmed have den klar på kun 30 minutter.

© wichmann+bendtsen

Kylling i karry med grøntsager og ris

Lav det på bare 30 min. – prøv vores nemme og sunde opskrift på den lækre hverdagsmad.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 1 kyllingefileter
  • 2½ dl hønsebouillon
  • ½ stortløg
  • ½ gulerod
  • ½ squash
  • ½ spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ æble
  • ½ spsk. karry
  • 2 dl mælk eller 1 ds. kokosmælk
  • 1 spsk. akacie­ honning
  • ½ spsk. mel
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • 1½ dl brune ris

Sådan gør du

  • Put kylling og bouillon i en gryde, og bring i kog. Skru herefter ned, og lad kyllingen småkoge i 20 min.
  • Skal der ris på bordet, så kog risene ifølge emballagens anvisning.
  • Hak grøntsagerne fint, og steg dem i olie i en gryde et par min.
  • Tilsæt 2 dl kogevand fra kyllingen, æble skåret i tern, karry, mælk, honning, mel, salt og peber. Pisk grundigt sammen.
  • Bring retten i kog, og smag til. Skru ned, og lad retten simre i 20 min.
  • Skær kyllingefileterne i tern, og kom dem i karrysaucen. Lad simre et par min.
  • Servér kylling i karry med ris eller blomkålsris til, og anret med krydderurter.

Skift risene ud med blomkålsris:

Det skal du bruge:

  • 1 stort blomkål
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet
  • 1 håndfuld friske krydderurter, fx koriander

Sådan gør du:

  1. Riv kålen, og knus hvidløget.
  2. Steg med olie, salt og peber et par min., til blomkålsrisene er lune og møre.

Kylling i karry er en af de retter, som man typisk laver igen og igen. Først og fremmest smager det rigtig godt, og så er kylling klimavenlig. Især hvis du laver retten med udgangspunkt i en hel kylling og ikke bare kyllingefileter.

Retten er også nem at lave. På en god halv times tid kan du have maden klar på bordet, hvilket er en stor fordel - ikke mindst på travle hverdagsaftener.

Kylling i karry en af de retter, hvor du i høj grad kan tilføre retten et personligt touch. Det gælder både mængden og variationen af krydderier samt grøntsagerne i saucen, tilbehør og toppings. Har du ikke rigtigt selv mod på at freestyle, får du masser af forslag i her.

Læs mere om retten her:

1 Kan man lave sund kylling i karry?


KYLLINGEN – SPAR LIDT PÅ MÆNGDERNE

Kylling er både magert og proteinrigt. I Fødevarestyrelsens kostråd anbefales vi dog alle kun at spise 350 g kød om ugen, og det gælder altså også kylling.

Der kan være stor forskel på, hvor meget kylling der beregnes pr. person i en opskrift på kylling i karry. I FORMs opskrift anvender 2 kyllingefileter til 4 personer, hvilket er fint til dig, der vil skære lidt ned på dit kødforbrug.

Kylling grafik

Derfor:

Det er især kødet fra firbenede dyr, som vi skal begrænse af hensyn til vores sundhed, fx risikoen for tarmkræft.

Ser vi på klimahensyn, er det især okse- og lammekød, der belaster. Generelt vil det dog gavne både sundhed og klima, hvis du også skærer ned på dit indtag af fjerkræ og i stedet skruer op for grønne proteiner.

SAUCEN – BEGRÆNS DET MÆTTEDE FEDT

I saucen kan der gemme sig rigtigt mange kalorier og meget mættet fedt, hvis du laver den udelukkende med kokosmælk eller fløde. Mange af os er glade for sauce, men tænk over, om retten ligefrem behøver at svømme rundt i sauce.

Derfor:

Mættet fedt skal vi helst ikke have for meget af, idet det øger vores kolesteroltal og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Et sundere valg er derfor, som i I FORMs opskrift, at lave en opbagt sauce på en base af olivenolie, bouillon og lidt mel og så tilsætte mælk eller evt. kokosmælk for at opnå den cremede konsistens.

GRØNTSAGERNE – VÆR GAVMILD MED DET GRØNNE

Jo flere, jo bedre – så kort kan det siges om mængderne af grøntsager.

Derfor:

Grøntsager giver dig både vitaminer, mineraler og mættende kostfibre – og så ovenikøbet for ganske få kalorier. I en karrysauce tilføjer de desuden flotte farver, som gør retten endnu mere indbydende. Jo flere grøntsager du hælder i gryden, jo nemmere bliver det også at skære lidt ned på kødet og fedtet.

Grøntsager grafik

GODT GRØNT TIL RETTEN

TOPPINGEN – MASSER AF GRØNT OG LIDT SPRØDT

Vi elsker toppings. For det første kan de få enhver ret til at se mere indbydende ud, fordi de ofte bidrager med flotte farver. For det andet, så tilfører toppings ofte en anden smag og konsistens end den dominerende i retten, fx noget sprødt og knasende friskt.

Derfor:

Man skal ikke undervurdere værdien af, at den mad, man skal til at spise, ser lækker ud. Vælger du frugt, grønt eller krydderurter som topping, kan du glæde dig over ekstra vitaminer og mineraler. Vælger du nødder, så er der sundt fedt til alle kroppens celler. De sundeste nødder er helt klart dem uden salt, men så længe du ikke drukner maden i salte nødder, er de også et godt og oplagt valg.

Topping

7 SUVERÆNE TOPPINGS

  • Æbler i tern
  • Frisk koriander
  • Bredbladet persille
  • Peanuts
  • Ristede kokosflager
  • Karryristede kikærter
  • Græskarkerner
Topping

TOPPING – Æbler i tern og frisk koriander er en både sund og flot topping til kylling i karry.

© wichmann+bendtsen

2 Hvilket tilbehør kan man lave til kylling i karry?


GÅ EFTER KOSTFIBRE: Sundhedsgevinsten af en omgang kylling i karry hænger i høj grad sammen med tilbehøret. Det klassiske tilbehør er ris, og her gør du din sundhed en tjeneste ved at vælge fuldkorn, altså brune ris frem for hvide ris. Uanset hvilken ristype du vælger, får du nemt en del kalorier indenbords.

Vil du gerne tabe dig, kan du derfor helt droppe ris og i stedet vælge findelte grøntsager, fx revet blomkål.

Derfor: Kostfibre fra brune ris holder dig mæt og stimulerer din fordøjelse. Og når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske din risiko for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer kræft. Vælger du blomkålsris, sparer du mange kalorier, ligesom blomkål også giver dig en pæn portion kostfibre og vitaminer med i købet, især C-vitamin.

TJEK DIT TILBEHØR

Hvide ris
© gettyimages

HVIDE RIS, kogte

  • Kalorier: 142 kcal
  • Kostfibre: 0,3 g

Værdier pr. 100 g

Brune ris
© gettyimages

BRUNE RIS, kogte

  • Kalorier: 94 kcal
  • Kostfibre: 1,1 g

Værdier pr. 100 g

Blomkålsris
© gettyimages

BLOMKÅL, rå

  • Kalorier: 19 kcal
  • Kostfibre: 1,9 g

    Værdier pr. 100 g

3 Kan man lave kylling i karry dagen før?


Ja da. Det er dog vigtigt at nedkøle retten med det samme og sætte den i køleskabet, så snart den er dampet af. Har du lavet en stor portion, så del den op i mindre portioner for at sikre en hurtigere afkøling. Du kan også stille gryden ned i en stor skål med koldt vand.

Når du genopvarmer retten, skal maden ifølge Fødevarestyrelsen varmes op til mindst 75 gr. Rør rundt undervejs.

4 Hvor længe kan kylling i karry holde sig på køl?


Din kylling i karry kan holde sig to-tre dage på køl.

Det kræver, at du har en god køkkenhygiejne og fx har kølet retten hurtigt ned. Samtidig er det også vigtigt, at råvarerne, fx kyllingen og mælken, ikke har overskredet sidste anvendelsesdato.

5 Kan man fryse kylling i karry?


Det kan du sagtens. Og det er en god idé, for så har du nem og lækker mad til travle dage.

Køl maden ned i køleskabet hurtigst muligt, og fordel den så i mindre portioner i fryseposer eller plastikbøtter. Små portioner fryser hurtigere, og jo hurtigere nedfrysning, jo mere smag bevares.

6 Hvor længe kan kylling i karry holde sig i fryseren?


Hjemmelavede gryderetter kan holde sig i op til 3 måneder i fryseren. Husk at tø retten op i køleskabet. Hvis grøntsagerne i din kylling i karry var sprøde ved nedfrysningen, vil dette ikke være tilfældet, når de tør op. Tilsæt evt. lidt friske grøntsager.

Har du meget i din fryser? Tjek, hvor længe dine madvarer kan holde sig på frost her

7 Hvad er karry?


Karry er et blandingskrydderi og stammer altså ikke fra en enkelt plante som de fleste andre krydderier. Karry består typisk af over 10 forskellige krydderier, og derfor kan der være stor forskel på karry.

De mest almindelige krydderier i karry er spidskommen, kardemomme, sennepsfrø, koriander og ikke mindst gurkemeje, der sørger for den flotte gule farve.

Karry opbevares bedst tørt og mørkt, fx i en køkkenskuffe. Her er holdbarheden ca. 2 år.

Karry krydderi

KARRY – Et et blandingskrydderi, og er meget essentielt i din kylling i karry.

© gettyimages

Hvorfor skal man brænde karry af?

I opskrifter på karryretter vil du ofte støde på, at du skal starte med at “brænde karryen af”. En mere korrekt formulering vil være, at du skal varme karryen, for det er vigtigt, at den ikke brænder på.

Det er op til dig, om du vil varme karryen eller ej, men det er en god idé, idet varmen frigør mange af karryens aromastoffer. Din karryret kommer simpelthen til at smage af mere, og hvem kunne ikke godt tænke sig det?

Sådan gør du:

  • Kom et par skefulde karry på en mediumvarm pande.
  • Rør rundt konstant.
  • I løbet af ca. 30 sekunder får du en intens karryduft frem, og karryen begynder at skifte farve.
  • Sluk for varmen, og hæld karryen i en skål.

8 Hvad er forskellen på karry og karrypasta?


Karry er et tørt krydderipulver, mens karrypasta er en våd masse, en slags blød puré.

Mange af krydderierne i karrypasta er de samme som i karrypulver, men der indgår ofte chili, hvilket ikke altid er tilfældet i pulverkrydderiet. Karrypasta er derfor ofte ret stærkt. Krydderierne er typisk rørt sammen med rejepasta og/eller lidt olie.

Karrypasta anvendes i thairetter, og der findes tre typer karrypasta: grøn, gul og rød.

Hvis du vil bruge karrypasta i en klassisk kylling i karry, så vælg den gule.

Tre slags karrypasta

Rød, gul, grøn karrypasta
  • RØD KARRYPASTA: Stærk smag. Her er der brugt små røde chilifrugter.

  • GUL KARRYPASTA: Medium smag. Her er der brugt gule, umodne chilier.

  • GRØN KARRYPASTA: Mild smag. Her er der brugt små grønne chilier uden kerner.

9 Hvor længe skal kylling koge?


  • En hel kylling: Kog den i ca. 50-60 min.
  • Kyllingebryster: Kog dem i ca. 15-20 min.

Sørg for, at kyllingekødet er dækket helt af bouillon. Tilsæt gerne grøntsager for at give smag, fx porrer, løg, gulerødder og krydderurter. Lad det koge under låg ved svag varme.

Har du tid, så lad kødet stå og trække bagefter i kogevandet. Er du i tvivl, om kyllingen har fået nok, så lav evt. et lille snit, og tjek. Kødet skal være hvidt og ikke lyserødt. Du kan sagtens koge kyllingekødet, dagen før du skal bruge det.

10 Sådan gør man kylling i karry ekstra børnevenlig


De fleste børn er ret glade for kylling i karry, men du kan sagtens trække retten i en endnu mere børnevenlig retning. Se bare her.

  • Hold igen med krydderierne. Børn bryder sig sjældent om stærk mad. Del evt. retten op i to gryder: en med en mild version og en, hvor du giver den gas med karry og evt. chili.
  • Anret det grønne i små skåle. Mange børn kan bedst lide, at de kan se, hvad de spiser, og at ingredienserne ikke er gemt nede i en sauce. Er det tilfældet hos jer, så lad kyllingen være alene i saucen, og anret i stedet de forskellige grøntsager i små skåle. Så kan alle tage præcis det, de bedst kan lide. Ærter, rød peber, ananas, æbler og kartofler i tern hitter ofte hos de små.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 09/2023