Tag et kosttilskud - eller to

Du kan spise dig til et stærkt immunforsvar. Men det kan være du har brug for lidt ekstra hjælp. Prøv at supplere med lægeurter, naturens egne immun-boostere.

14. april 2010 af I FORM

Mange urter er nærmest spækket med stoffer, der styrker immunforsvaret. Eksperter i naturmedicin har hævdet det i årevis, og nu er videnskaben begyndt at levere beviserne. Fx kan flere urter øge antallet af infektions-dræbende hvide blodceller i raketfart.

Men gå nu ikke ud og fyld indkøbskurven med lægeplanter lige med det samme. Eksperter i naturlægemidler anbefaler, at urterne bruges med måde. Tager du dem i længere tid ad gangen, vil deres gode effekt langsomt forsvinde.

Brug i stedet urterne, når du begynder at føle dig sløj, eller når der fx er en influenza-epidemi på vej.Bruger du dem i en begrænset periode, vil du hurtigt mærke effekten.

Fem planter regnes af eksperterne som særligt gode

Astragalus

En meget populær urt i Østen, som først for nylig er slået igennem i vores del af verden. Dens gode virkning er prøvet på både dyr og mennesker. Ekstraktet kan fås i helsekostbutikker og er godt mod forkølelser og influenza.

Echinacea

Den bedste og mest anvendte immun-styrkende plante overhovedet. Echinacea er det latinske navn for planten rød solhat. Undersøgelser har vist, at den øger antallet af hvide blodceller. Den kan forkorte forkølelser og influenza og bekæmpe bakterie- og virusinfektioner. Echinacea indeholder sågar masser af antioxidanter. Den bør kun tages i 3-4 dage i træk, ellers er virkningen begrænset.

Russisk rod

Denne forveksles ofte med ginseng, men russisk rod er ikke det samme. De er dog i familie, idet de begge er såkaldte "adaptogener", stoffer, som normaliserer og styrker hele kroppen. Kemikere har undersøgt planten og isoleret mere end 36 stoffer, som tilsammen styrker immunforsvaret, men som ikke virker, hvis de tages enkeltvis. Russisk rod har vist sig særlig god til at styrke immun-reaktionerne hos ældre mennesker.

Her er et andet (spiseligt) trick til et stærkere immunforsvar. 

Grøn te

Er lavet af bladene fra busken Camellia sinensis. Studier har vist, at grøn te er effektivt til at bekæmpe influenza-virus. Den indeholder flere vigtige antioxidanter og kan sænke et højt kolesterolniveau. Studier fra Japan har desuden vist, at der er langt færre tilfælde af mavekræft i områder, hvor man drikker meget grøn te. Det skyldes sandsynligvis antioxidanterne, som længe har været kendt som gode kræft-forebyggere.

Vigtigt: Grøn te indeholder koffein og kan give søvnløshed, hvis du drikker det om aftenen. Drik heller ikke teen ved måltider, da det svækker optagelsen af jern fra maden.

Hyldebær

Virker lindrende ved forkølelse og influenza, fordi de styrker blod-cirkulationen og fremmer kroppens evne til at svede, hvorved den udskiller affaldsstoffer. Hyldebærrene er meget rige på C-vitaminer, som styrker immunforsvarets vigtige hvide blodceller. Nogle af de aktive stoffer i hyldebærrene menes ligeledes at kunne binde virus og forhindre det i at angribe raske celler i kroppen.

Husk: Som urtemedicin må du kun bruge hyldeplantens bær og blomster, idet blade og bark indeholder en række giftige stoffer. Hylden blomstrer i juni-juli, og bærrene er modne sidst i september.

Sådan gør du:
1.
Hæld 1 spiseskefuld teblade i en lille kande og hæld spilkogende vand over.
2. Lad teen trække i kanden i 4-5 minutter.
3. Bliver teen for bitter, kan du hælde lidt mere kogende vand over bladene.

Drik højst 1-3 kopper dagligt.

Nem hyldebærsaft

  • 1 kg hyldebær
  • 2-4 dl vand
  • 300 gram sukker


Fjern stilkene og læg bærrene i en gryde. Tilsæt vandet og bring drikken i kog. Vandet skal kun lige dække bærrene. Kog bærrene ved svag varme i ca. 20 minutter og si blandingen. Mål saften tilbage i den renvaskede gryde og beregn 20 gram sukker pr. dl saft. Kog saft og sukker sammen, til sukkeret er opløst, og hæld den færdige saft på skoldede, rengjorte flasker.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: