Når det bliver en besættelse at spise sundt..

Spis sundt uden at blive fanatisk 5

12. juli 2010 af I FORM

Stop dig selv, før det er for sent

Selv om det er fint at have ortoreksirisikoen i baghovedet, er det vigtigt at huske, at det er positivt at spise og leve sundt.
Ønsket om at leve sundt er langtfra ensbetydende med, at du styrer direkte mod ortoreksiens restriktionsfyldte liv.

Lav ikke for mange regler

Det vigtigste er, at du lytter til eksperternes råd, holder dig fra at opdigte dine egne diæter og undlader at udelukke nogen af fødevaregrupperne.
Og så ellers er opmærksom på, hvor stor en betydning kosten bliver tillagt i din dagligdag.

Kan du stadig lytte til andre?

Hvis du er så optaget af den mad, der er på din tallerken, at du ikke kan eller gider lytte til, hvad andre siger, så er der grund til at tænke over, om du er på vej over i den forkerte grøft, siger psykolog Maria Nødskov Aaen. Løbet er dog langtfra kørt, selv om man har krydset grænsen og lever “for sundt”.

Erkend problemet

Første skridt på vejen er at erkende problemet. Herefter kan man både ved egen og professionel hjælp sagtens finde tilbage til et liv, hvor sundhed ikke styrer alt. Naturligvis kræver det hårdt arbejde at omvende tanker og overbevisninger, men det er ikke en umulig kamp.

Hjælp andre

Derfor er det også vigtigt, at du ikke lukker øjnene, hvis en af dine nærmeste viser tegn på ortoreksi. Personer med tendens til spiseforstyrrelser har ofte et behov for kontrol. Derfor er det typisk i situationer, hvor det er svært at fastholde styringen, at trangen til kontrol på andre områder bliver stor.

Vær bevidst om din adfærd

Uanset om du har den tendens eller ej, er det vigtigt, at du holder dig selv i ørerne og ikke lader sundhedstrangen kontrollere dig.

  • Tilbringer du stadig flere timer i træningstøjet?
  • Bliver det sværere og sværere at købe ind, fordi der er så mange madvarer, du har hørt ikke er gode for dig?


Så stop op, træk vejret, og mind dig selv om, at alt med måde er vejen frem, hvis du vil leve sundt og samtidig nyde livet.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: