Når det bliver en besættelse at spise sundt..

Spis sundt uden at blive fanatisk 4

12. juli 2010 af I FORM

Undgår at spise med andre

Det er ikke kun kroppen, der lider under ortoreksiens stramme regler. En daglig kamp udspiller sig også i forhold til det sociale liv, der kan blive den store taber under de mange forbud.

Isolation

I værste fald ender ortorektikeren nemlig med at isolere sig fuldstændig, fordi det bliver for besværligt, når mad sætter dagsordenen for alt, hvad man kan foretage sig. Det er alt for opslidende, hvis du ved alle invitationer skal gå i tænkeboks for at regne ud, hvordan du undgår at være med til spisningen, og hvilken undskyldning du kan bruge denne gang.

Madpakke med

Mange ortorektikere tyr til den løsning, at de selv medbringer deres egen mad. Men der går dog ikke længe, før det virker for mistænkeligt, og så vælger de ganske enkelt at holde sig væk i stedet.

Tænker kun på mad

Hele deres liv bliver centreret omkring mad, og det er stærkt ressourcekrævende. Nogle af mine patienter bruger op mod 90-95 procent af deres
dag på at tænke på mad – kun afbrudt af fx et tv-program, der kan adsprede tankerne for en kort stund, fortæller Maria Nødskov Aaen.

Hvornår bliver det kritisk?

At isolere sig og melde fra til sociale arrangementer er et af de tegn, man skal være opmærksom på. Men hvornår bliver sundhedstrangen
kritisk? Det er svært selv at vide. Det starter jo bare med en lyst til at leve sundt.

Hjernen styrer

Men hjerneforskerne siger, at den lyst styres af et center i hjernen, der begynder at overproducere, så du får for meget lyst. Det betyder simpelt hen, at lysten ingen grænse har. Du får ikke fornemmelsen af, at du pludselig er ved at brække dig af at skulle leve sundt. Du får tværtimod mere og mere lyst, og det kan være svært selv at skulle stoppe det, uddyber Theresa Abegg.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: