Når det bliver en besættelse at spise sundt..

Spis sundt uden at blive fanatisk 2

12. juli 2010 af I FORM

Regel efter regel efter regel

At argumentere mod ønsket om at leve sundt kan være svært og modstridende i en tid, hvor der er meget positiv fokus på sundhed og velvære.

For hvornår er noget godt for meget?
Hvornår er man “for sund”? Hvordan ender man i den skadelige zone?

Psykolog Maria Nødskov Aaen beskæftiger sig dagligt med spiseforstyrrede patienter.
Hun forklarer, at der er mere end én vej, som kan føre dig ind i trædemøllen, hvor ønsket om at leve sundt eskalerer og tager overhånd.
Én indgang til lidelsen kan fx være, at medierne bringer nyheden om en sammenhæng mellem rødt kød og tarmkræft.

Sundhedsinteresse

De fleste mennesker, der interesserer sig for sundhed, vil derefter forsøge at vænne sig til mindre mængder af rødt kød, og i den periode vil deres tanker helt naturligt kredse omkring diæten. Men nogle kan ikke stoppe der.
De vil efter en periode lave en ny regel efterfulgt af endnu én, og hurtigt er der kommet en hel liste fyldt med restriktioner og forbud.

En medfødt tendens?

Oftest har de personer allerede nogle spiseforstyrrende tendenser i sig, som får dem til at føle trang til at kontrollere bare et eller andet i en ellers så ukontrollerbar verden.
Rent faktisk mener hjerneforskere, at man er prædisponeret for at udvikle en spiseforstyrrelse.
På samme måde som man er prædisponeret for alkoholisme, fortæller psykoterapeut Theresa Abegg. Samtidig forklarer hun, at ortoreksi endnu ikke er blevet optaget som en reel diagnose.

Ikke en "rigtig" spiseforstyrrelse

Derfor kan man ikke kalde det for en “rigtig” spiseforstyrrelse. Adfærdstrækkene er dog meget lig dem, der gælder for fx anoreksi. Derfor ses udviklingen af ortoreksi også for det meste hos anorektikere, der forsøger at blive raske. Når de er nået dertil, at de kan spise bare en smule, begynder de i stedet at opsætte en masse regler for sig selv, så de i det mindste ved, at det, de propper i munden, er “sundt”.

Udviklingen

Men ortoreksi kan også opstå, hvis du forsøger at helbrede eller undgå visse sygdomme ved at spise eller helt undlade at spise bestemte fødevarer. I begyndelsen er disse former for regelstyrede kostvaner ikke decideret sundhedsfarlige.

Men psykolog Maria Nødskov Aaen påpeger, at det meget hurtigt kan udvikle sig til et problem for personen selv.
Når det ikke længere bare er et spørgsmål om at leve et sundere liv, undgå sygdomme eller se yngre og friskere ud, kan mad pludselig blive det eneste, personen er i stand til at tænke på.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: