Økologiske tips

Hvilke æbler er i realiteten økologiske, og hvilke fif findes der, når man arbejder med økologiske madvarer? Find svarene her på IFORM.

1. januar 2011 af I FORM

Sådan finder du æbler uden sprøjtegift

De danske æbler bliver generelt sprøjtet mindre end udenlandske, importerede æbler. Det skyldes, at æblerne i Danmark ikke må dyppes i sprøjtemidler eller behandles med lak.

En undersøgelse har vist, at færre end hvert 20. danske æble indeholder rester af sprøjtegifte, mens omkring hvert tredje af de udenlandske indeholder rester af sprøjtegifte.

Økologiske æbler er selvfølgelig bedst, når det drejer sig om at undgå rester fra giftstofferne. Men kan du ikke få dem, gælder det om at få æbler, der fra naturens hånd er så robuste, at de ikke har brug for så megen væksthjælp fra diverse sprøjtegifte.

Det sunde fedt får du fra øko-chokolade

Vælger du at spise økologisk chokolade, når tænderne løber i vand, kan du være sikker på, at chokoladen ikke er tilsat fremmed fedtstof som fx palmin. Økologisk chokolade må nemlig kun indeholde fedt, som findes i kakaosmør, hvorimod man må tilsætte op til fem procent fremmed fedtstof i almindelig chokolade.

Fordelen ved kakaosmør er, at det indeholder de sunde umættede og flerumættede fedtsyrer, hvorimod palmin indeholder mættede fedtsyrer.

Tilsætningen af fremmed fedtstof sker udelukkende for at holde prisen nede, da selve kakaofedtet er dyrt. Det har samtidig den egenskab, at det smelter ved kropstemperatur, og derfor anvendes kakaofedt bl.a. også til kosmetik.

Få økologisk mel til at hæve bedre

Lidt citron- eller appelsinsaft får økologisk mel til at hæve bedre. Og det har det ofte brug for, da økologisk mel typisk ikke rummer så meget gluten, som ellers er vigtig for bagværkets evne til at hæve rigtigt.

Et andet godt råd, når du bager med økologisk mel, er aldrig at over-ælte. Ælt dejen i hånden, til den er glat og smidig. Bedste hæveevne får du i øvrigt med surdej. Inden du går i gang, kan du også sigte melet gennem en grovsigte. Så bliver melet let og luftigt.

Økologisk kød svinder mindre

Får du pludselig lyst til en rød bøf i køledisken, får du mere kød efter stegning ved at købe den økologiske af slagsen. Økologisk kød indeholder nemlig ofte mindre vand end ikke økologisk kød og svinder derfor mindre.

Økologiske grønsager holder på farven

Paletten på tallerkenen står klarest, hvis du vælger økologiske grønsager, mener nogle eksperter. De siger, at øko-grønt holder bedre på farven under tilberedningen.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: