Tager madvarer skade af bil-os?

Se svaret fra kosteksperten på iform.dk.

Spørgsmål

I byområder står frugter og grønsager ofte uden for forhandlerens butik for at friste de forbipasserende. Det ser lækkert ud, men er der ikke mulighed for, at madvarerne, når de står ude i benzin-osen en hel dag, kan optage de giftige dampe og dermed være skadelige at spise?


Svar

Det er rigtigt, at madvarerne hos grønthandlerne ofte står ude ved trafikken en hel dag. og faktisk vil forskellige gasarter fra bil-osen, for eksempel kulilte, kunne lægge sig på overfladen af frugter og grønsager, der står ud mod gaden.

Frugter, der har skræl, såsom appelsiner, avocadoer, bananer, mandariner og grapefrugter vil dog ikke være forurenet under skrællen. Det samme gælder grønsager som gulerødder, kartofler, jord-skokker, løg og selleri.

Det er nemlig kun muligt for forureningen at sætte sig på ydersiden af de varer, der ligger tæt på trafikken. Det vil sige, at den bedste løsning er at fjerne det yderste lag fra de forurenede frugter og grønsager og derefter vaske dem grundigt. Hvis man sørger for at gøre dette, skulle de absolut ikke være skadelige at spise.

De frugter, der ikke bliver skrællet, såsom blommer og vindruer samt bær, bør man vaske meget grundigt og derefter tørre omhyggeligt i køkkenrulle, et rent viskestykke eller en klud.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: