Derfor skal du bruge olivenolie

Olivenolie beskytter dig mod brystkræft

Middelhavskost med ekstra meget olivenolie sænker faren for at udvikle brystkræft, viser et ny spansk studie, som netop er præsenteret i fagtidsskriftet JAMA Internal Medicine.

14. september 2015 af I FORM

Nu har du endnu en grund til at spise godt med olivenolie på din mad. Det er nemlig ikke kun godt for hjertet: Middelhavskost med ekstra meget olivenolie sænker risikoen for at udvikle farlig brystkræft, viser et ny spansk studie, som netop er præsenteret i fagtidsskriftet JAMA Internal Medicine.

”Brystkræft er den sygdom, som flest kvinder frygter mest, men selv om forskerne længe har studeret kostens betydning, ved vi stadig meget lidt om, hvad der kan forebygge brystkæft. Det nye studie om olivenolie og middelhavskostens betydning kan der heldigvis være sket et gennembrud", siger I FORM’s læge Jerk W. Langer.

Dr. Miguel A. Martínez-González fra Navarra universitetet i den spanske by Pamplona har testet to varianter af middelhavskost, som udover de velkendte fødevarer fra planteverdenen, fisk, krydderier mm. enten indeholder særlig meget ekstrajomfru-olivenolie eller en masse nødder. Mere præcist fik kvinderne i olivenoliegruppen en liter om ugen til familien, mens kvinderne i nøddegruppen dagligt spiste 30 gram nødder fordelt på især valnødder, men også hasselnødder og mandler. Desuden havde forsøget en kontrolgruppe, som spiste almindelig fedtfattig kost.

Afprøvningen blev foretaget på næsten 4.300 kvinder, der løb en høj risiko for hjertesygdom. De blev på tilfældig vis fordelt til én af de tre grupper (olivenolie, nødder eller fedtfattig kost) og fulgte så i gennemsnit kostplanen gennem fem år.De kvinder, der spiste middelhavskost med meget olivenolie, havde 68 procent lavere risiko for at udvikle ondartet brystkræft sammenlignet med kontrolgruppen, der spiste fedtfattigt. Også de kvinder, der spiste middelhavskost med flere nødder, har lavere brystkræftrisiko end kontrolgruppen, men den var mindre udtalt og ikke statistisk sikker.

”De lovende resultater peger på, at middelhavskost suppleret med en god portion olivenolie som primær fedtkilde kan forebygge brystkræft. Denne typer undersøgelser skal altid gentages for at øge konklusionens sikkerhed. Men da vi allerede ved, at middelhavskost baseret på planter, fisk og olivenolie sænker faren for hjertekarsygdomme og desuden er sikker at indtage, er der alt mulig grund til at tro, at dette spisemønster også kan forebygge andre sygdomme, herunder brystkræft”, siger I FORMS’s læge Jerk W. Langer.

Kilde: JAMA Intern Med. September 14, 2015

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler