Hvornår må producenterne kalde en madvare for light?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Jeg vil gerne spare på fedtet og køber altid varer mærket med light. Men hvad er kravene til light-produkter?


Svar

Levnedsmiddelstyrelsen kom i sommeren 1996 med nye regler på området. Når det gælder fedt, må et light/let-produkt højst indeholde halvt så meget fedt/sukker som det tilsvarende almindelige produkt.

En leverpostej har fx et gennemsnitligt fedtindhold på 24 g pr. 100 g. Den skal altså ned på maks. 12 g fedt pr. 100 g, for at den må kaldes for light.

Det kan være lidt sværere at gennemskue, hvornår et sukkerholdigt produkt er light. Reglerne siger, at der er tale om et light-produkt, hvis sukkerindholdet er nedsat med 30 procent. Saftevand med 100 g sukker pr. liter skal fx ned på 70 g sukker pr. liter, før det må kaldes light.

Selv om det er en god idé at købe light-produkter, når du vil spare på fedt og sukker, er det dog ingen garanti for, at varerne ikke indeholder fedt. Chips og mayonnaise kan fx indeholde meget fedt, selv om de er mærket light, så læs næringsdeklarationen. En tommelfingerregel, du kan bruge, siger, at varerne skal have fem til ti g fedt pr. 100 g for at være light/lette.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: