Hvorfor 6 om dagen?

Jeg går og undrer mig lidt over, at vi i Danmark har "6 om dagen", imens englænderne kun har "5 om dagen"! Hvorfor følger man ikke de samme retningslinier? Se svaret fra kosteksperten på iform.dk.


Man følger ikke helt de samme retningslinier i anbefalingerne af frugt og grønt af flere forskellige årsager.

Andre måleenheder

Én af årsagerne til, at kostrådene/budskaberne formuleres forskelligt fra land til land er, at formuleringen bl.a. afhænger af om man mængdemæssigt taler om gram, portioner eller stykker frugt og grønt.


Anbefalinger

Den anbefalede mængde er i høj grad blevet til på baggrund af overvejelser om, hvad der rent praktisk er realistisk at anbefale frem for, hvad der teoretisk set er sundest. Så for at få englænderne til at spise mere frugt og grønt, har man valgt at anbefale en daglig mængde på ca. 400 g om dagen, hvorimod man mener, at det er realistisk at anbefale danskerne 600 g om dagen.
Disse forskelle skyldes bl.a. madkulturen og forskelle i forbrugsmønstret mellem landene.
En anden årsag er, at der i kostrådene/budskaberne ofte tages udgangspunkt i, at forbruget skal øges.

Andre frugt- og grøntkampagner i England

Ud over 5 om dagen har England også andre kampagner som fx "Spis mere frugt og grønt" og "Forøg indtagelsen af frugt og grønt". Disse budskaber henvender sig til dem, som kun spiser meget små mængder frugt og grønt (ca. 1 portion om dagen). Disse formuleringer gør, at budskaberne virker mere opnåelige for englænderne.

Det er altså ud fra flere årsager og på baggrund af mange praktiske overvejelser, at man ikke følger helt de samme retningslinier, hvad angår frugt og grønt i England som i Danmark.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: