Gulerødder - øko eller ej?

Se svaret fra kosteksperten på iform.dk.

7. juli 2015 af I FORM

Spørgsmål

Hvad er forskellen på økologiske og almindelige gulerødder?


Svar

Forskellen findes ikke så meget i smagen som i dyrkning og indhold af kemikalier. Her har du en oversigt for to gulerødders vej fra jord til bord:

Økologisk

  • Inden såning:
    Marken forarbejdes op til fire gange. Ukrudtet fremprovokeres, så det kan fjernes tidligt, for så er der nemlig knap så meget, når gulerødderne skal til.

  • Gødning:
    De økologiske gulerødders jord gødes ofte med kompost.
  • Ukrudtsbekæmpelse:
    De økologiske gulerødder bliver luget efter behov.
  • Efter høst:
    De økologiske gulerødder bliver vasket og emballeret.
  • På bordet:
    Økologiske gulerødder byder på mere C-vitamin - nogle anslår 10-15 pct. Fiberindholdet er større, men indholdet af karoten ser ud til at være mindre. Nitratindholdet er lavere, og man risikerer ingen sprøjtemiddelrester. Indholdet af sekundære stoffer, muligvis antioxidanter, er større. Vandindholdet er mindre, hvorfor guleroden måske synes knap så saftig. De økologiske gulerødder koster lidt mere end de almindelige.

Traditionel

  • Inden såning:
    Jorden forarbejdes som regel kun en enkelt gang.
  • Gødning:
    Almindelige gulerødder gødes de fleste gange med kunstgødning.
  • Ukrudtsbekæmpelse:
    Almindelige gulerødder sprøjtes generelt med sprøjtemidler.
  • Efter høst:
    Gulerødderne vaskes og emballeres.
  • På bordet: De har lidt lavere indhold af visse næringsstoffer, men muligvis mere karoten. De traditionelle gulerødder indeholder mere nitrat og vand, og der er risiko for, at man spiser sprøjtemiddelrester. De koster ikke så meget som økologiske gulerødder.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: