Fed ost feder ikke

Fede oste har ikke før haft plads i et sundt køkken. Men nu tyder ny dansk forskning på, at de fede oste ikke behøver sidde i skammekrogen.

21. november 2016 af Lasse Lyhne / Aktiv Træning

Har du konsekvent fravalgt den fede cheddar i køledisken til fordel for de magre varianter, så har du måske snydt dig selv for den gode smagsoplevelse helt uden grund.

For fede oste påvirker tilsyneladende ikke sundheden mere end magre oste. Det er konklusionen i et nyt dansk studie.

12 uger på ost

Her lod forskerne én gruppe mennesker spise en ganske stor mængde mager ost om dagen i 12 uger, mens en anden gruppe i samme periode spiste den samme mængde fed ost.

Ingen forskel i kropsvægt

Da forskerne efterfølgende undersøgte forsøgsdeltagerne, var der ikke forskel på, hvordan osteindtaget havde påvirket de to forsøgsgrupper. Hverken når forskerne kiggede på kropsvægt, fedtprocent, kolesteroltal eller blodtryk fandt de nogen forskel.


LÆS OGSÅ: Derfor er fed ost ikke usundt

Kalk gør forskellen

Men resultatet overrasker for så vidt ikke forskerne bag. Fed fra ost har i flere andre tilfælde vist sig hverken at påvirke sundheden eller kropsvægten negativt. Teorien går på at kalken i osten påvirker fedtoptaget i kroppen, og gør at fedtet udskilles med afføringen fremfor at blive lagret på sidebenene.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: