Light-produkter
Light-produkter

Skal du vælge light? Og er de mere usunde end de almindelige fødevarer?

© iStock

Er light-produkter fyldt med farlige tilsætningsstoffer?

Er light-produkter er mere usunde, fordi de indeholder flere tilsætningsstoffer end de almindelige produkter? Få svaret fra I FORM's ekspert her!

Spørgsmål om light-produkter

Passer det, at light-produkter er mere usunde end almindelige produkter, fordi de indeholder flere tilsætningsstoffer?

Svar

Nej, det passer ikke helt. Det er ganske vist rigtigt, at en del light-produkter indeholder flere tilsætningsstoffer end tilsvarende varer, der ikke er light, men det gør dem ikke mindre sunde.

I light-produkter, hvor man reducerer fedtindholdet væsentligt, erstatter man ofte fedtet eller olien med vand. Det kræver tilsætningsstoffer som emulgatorer, stabilisatorer eller fortykningsmidler for at gøre produktet mere stabilt i konsistensen.

Men lovgivningen opstiller i dag temmelig strenge kriterier for at sikre, at stofferne er sundhedsmæssigt acceptable. Derfor er der generelt ikke farlige tilsætningsstoffer i madvarer.

LÆS OGSÅ: Sødemidler – er de skadelige eller geniale?

Måske har du fulgt debatten i medierne om sødemidlet aspartam, som er blevet beskyldt for at være kræftfremkaldende. Der er dog endnu ingen videnskabelige undersøgelser, der endeligt har bevist denne påstand, og også EU-eksperter har afvist sammenhængen med kræft i en stor rapport fra 2013. 

Dog findes der stadig ikke nok forskning på området til at vide præcis, hvad konsekvensen af aspartam er på sigt. Det kan altså stadig være en god idé at drikke fx light-sodavand, som ofte indeholder aspartam, med måde. 

Er aspartam og light sodavand farligt? Få forskernes svar her!

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: