Er jeg for kræsen?

Se svaret fra eksperten

Spørgsmål

Jeg er meget kræsen og har svært ved at spise mad, jeg ikke ved, hvad indeholder. Det er svært for andre at acceptere, og jeg er også selv i tvivl, om jeg er for kritisk?


Svar

Når du selv er i tvivl om, hvorvidt du er for kritisk med din mad, kan det være, fordi du er i farezonen for at udvikle ortoreksi.
Det er en spisforstyrrelse hvor man er uhensigtsmæssigt meget optaget af sundhed, især af at spise udelukkende sund mad.

Som ortorektiker bruger man en stor del af sin tid på at spekulere over, hvad man spiser, og hvornår man gør det. Selve nydelsen af et måltid er erstattet af tanker omkring indholdet i maden og fordelingen af fedt, proteiner, kulhydrater og andre næringsstoffer.

Hvis du mærker, at dit selvværd er afhængigt af det, du spiser, fordi usund mad giver dig konstant dårlig samvittighed, så kan du være på vej mod at udvikle ortoreksi.

Forhindrer din optagethed af mad dig i at nyde og vælge madvarer, du tidligere var glad for, så skal du begynde at blive bedre til at slippe kontrollen. Du skal turde eksperimentere med at spise mad, du ikke kender indholdet og fremstillingsprocessen på.

Det er selvfølgelig altid fornuftigt at være kritisk med, hvad man spiser, men din viden må aldrig betyde så meget for dig at du helt bliver bange for al mad.

Du må derfor prioritere hvad der skal være vigtigst i dit liv: at gardere dig mod alt usundt eller at tage chancen og med almindelig sund fornuft turde nyde oplevelser med mad - for madens skyld. For det kan sagtens lade sig gøre at leve et liv med sunde spisevaner - uden det kammer over og bliver en besættelse, der kontrollerer dig.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: