Er danskvand skadeligt for tænderne?

Se svaret fra eksperten på iform.dk.

7. juli 2015 af I FORM

Spørgsmål

Jeg har hørt, at kulsyren i sodavand udover sukkeret er skadelig for tænderne. Jeg drikker en Kurvand med eller uden citrus eller andre mineralvand med kulsyre hver dag, og jeg er lidt bekymret for om det skader tandemaljen?


Svar

Du kan risikere at skade din tandemalje, hvis du får spredt dit forbrug af kurvand og mineralvand ud over hele dagen. Jeg ville personligt drikke vand i stedet for.

Tandemaljen ætses ved en pH-værdi under 5,6, og når pH-værdien falder med 1 stiger opløsligheden af tandemaljen med 10. Det vil sige, at sukkerfri læskedrikke kan give syreskader. En meget vigtig faktor er, hvor stor syremængden er i læskedrikkene. Der er fx en stor syremængde i orange juice og neutraliseringen af juicen vil tage lang tid, hvorimod fx danskvand neutraliseres lynhurtigt, fordi syremængden er lille, selvom dens pH-værdi ligger under 5,6.

Da tidsfaktoren for, hvor længe pH-værdien ligger under 5,6 er altafgørende for, hvor megen syreætsskade, der opstår, er det vigtigt, at man ikke smådrikker syreholdige drikkevarer eller småslikker fx vingummi hele tiden.

Man skal i stedet begrænse eller gemme sure drikke og også sur frugt til hovedmåltider. Det hjælper desværre ikke at børste tænderne, og der er ingen mulighed for at gendanne tandemaljen.

Ove Kaarsbo, tandlæge

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: