Hvordan får jeg mine grøntsager spist?

Jeg fylder altid min indkøbsvogn med masser af grøntsager, men ender alligevel ofte med de kedelige, usunde løsninger, fordi travlheden får overtaget. Så spiser vi en hurtig omgang spaghetti og kødsauce, og så ligger grøntsagerne og rådner. Hvordan sørger jeg for at få de sunde sager brugt i madlavningen – uden det tager flere timer at lave?

18. oktober 2012 af I FORM-redaktionen

I FORMS kostekspert Christian Bitz svarer

Jeg forstår til fulde, at du ender med lette løsninger, der sjældent kræver megen overtalelse eller energi at få i dine børn. Men faktisk kan mange af de klassiske retter gøres betydeligt sundere med enkle tips og tricks.

Skift den hvide spaghetti ud med fuldkornsversionen, og bland revne gulerødder, tomater, løg og peberfrugter i kødsovsen. Dine frikadeller bliver også sundere med havregryn og revet squash, og fiskefileten kan du vende i rugmel og servere med bagte rodfrugter i stedet for pommes frites.

En anden mulighed er at gå efter gnavegrønt. Lav fx stænger af gulerod, selleri, agurk, kinaradise og hvidkål, som dine børn kan nyde sidst på eftermiddagen sammen med lidt dyppelse, fx misodip, hummus eller skyr rørt med lidt citron, sukker og soja. På den måde får du dine grøntsager brugt, og du er sikker på, at både du og børnene får en god portion af det grønne og sunde.

Du kan også gøre det til en vane at lave en lækker salat til din mad, som er et dejligt modspil til mange retter. Men i stedet for råvarer skal du tænke i smagsretninger: Hav noget surt, sødt, salt og bittert i salaten – hver gang.

Den mest enkle er en fransk grøn salat med en vinaigrettedressing af sennep, hvidvinseddike, salt, lidt sukker og olie. Prøv også finthakket kål, citronsaft, lidt honning og soja. Eller tyndskårne rodfrugter (fx rødbeder og gulerødder) med en yoghurtdressing af sennep og sojaristede nødder.

Jeg vil anbefale, at du lader dig inspirere af sæsonens friske råvarer, hvilket giver den bedste smag og de fleste vitaminer.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: