Få svar på om man kan have en ugentlig syndedag, når man vil tabe sig?

Er det o.k. at spise løs en gang om ugen?

Jeg lever ret sundt 6 dage om ugen, men hver lørdag spiser jeg løs og tillader også mig selv at få slik og den slags. Jeg har læst, at jeg på den måde kan sparke til forbrændingen. Er det rigtigt?

9. juli 2013 af I FORM-redaktionen

I FORMS kostekspert Christian Bitz svarer

Der er mange meninger og myter om at tabe sig, og om hvordan forbrændingen virker. Det vigtigste er, at man finder en måde at spise på, som giver en sund vægt – og som man har lyst til at fortsætte med.

I en årrække har man talt meget om at spise sundt i en periode, for så at synde og gå “all-in” en dag om ugen. Teorien er, at man kan sparke gang i det, man kan kalde luksusforbrændingen – dvs. at kroppen brænder de ekstra kalorier af. Men desværre er forskningen på dette område meget sparsom, så det eneste, vi kan sige med sikkerhed, er, at sådan en luksusforbrænding varierer meget fra person til person. Og derfor holder argumentet heller ikke.

Det vil være langt mere effektivt, hvis du øgede din forbrænding ved at dyrke mere intens motion og spise mindre portioner mad – frem for at forfølge en teori om at spise sin forbrænding højere. For selv om mad, og især proteinrige fødevarer, kan øge forbrændingen, så er ideen om at spise sig til en højere forbrænding misforstået.

Jeg synes stadig godt, at du kan leve efter din regel om at give efter for dine cravings en gang om ugen. Men grunden skal ikke være ekstra kalorieforbrænding, men derimod en lyst til at ville fortsætte den sunde livsstil, hvor du spiser sundt de fleste dage. Forskning har vist, at hvis man giver plads til at nyde en gang imellem, så er det lettere at overholde kuren i det lange løb.

Og mine erfaringer siger mig, at den bedste måde at få lidt af det usunde på er at sætte det i system, fx med en ugentlig slikdag. Pas dog på med at spise løs hele dagen, da det giver mange kalorier.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvilket sundt råd har du sværest ved at følge?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: