Karljohan overgås kun af morkel og trøffel i det gastronomiske hierarki.

Karljohan-rørhat

Karljohansvampe har et højt indhold af det eftertragtede D-vitamin, men hvis du skal have dem friske, så må du ud i det fri.

26. august 2010 af I FORM

Hvor finder du dem

Vil du have karljohan, må du bytte indkøbskurven ud med den lille flettede. De kan nemlig ikke købes friske i butikkerne. Indimellem fås de dog skivede og tørrede. De er forholdsvis lette at finde ude i det fri. Først på sæsonen ved løvskov og senere hovedsageligt ved granplantager.

Smag

Karljohan overgås kun af morkel og trøffel i det gastronomiske hierarki. I modsætning til almindelige champignoner, der lever af dødt materiale i skovbunden, lever karljohan i samliv med gamle træer, der leverer sukkerstoffer til svampen og giver dem en helt særlig kødfuld smag. Smagen er mild, nøddeagtig, og konsistensen er fast.

Hvad kan du bruge dem til

Smager godt sprødstegte eller stuvede til kødretter. Er også velegnede til tørring.

Sundhedsbonus

Karljohansvampe har et højt indhold af det eftertragtede D-vitamin. D-vitaminet i svampene er meget stabilt, så en meget stor del af det bevares ved tilberedning.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: