Kaffe mod kræft

Der forskes kraftigt på kaffe-området. Seneste nyt er, at bønnerne muligvis er kræfthæmmende. Her er videnskabens mest interessante resultater.

19. august 2010 af I FORM

Duften af friskbrygget kaffe kan få de fleste ud af fjerene om morgenen. Og efter en kop eller to af den opkvikkende væske er de fleste klar til dagen. Nu viser resultaterne af en amerikansk-canadisk undersøgelse, at forsøgsdyr, der i længere tid fik ristede kaffebønner, fik reduceret forekomsten af forskellige kræftformer, heriblandt brystkræft, med helt op til 60 pct.

Om det overraskende fund kan overføres til kaffedrikkende mennesker, og om effekten bevares i den bryggede kaffe, står stadig hen i det uvisse. Dog viser flere undersøgelser, at kaffe indtaget i moderate mængder faktisk kan have en positiv indflydelse på velværet, mens andre undersøgelser påpeger, at et for stort indtag kan have alvorlige konsekvenser for helbredet.

Der er altså endnu ikke noget entydigt billede af de populære dråber. Men ifølge forskerne skader to-tre kopper kaffe om dagen ikke.

Det siger videnskaben

Man har tidligere antaget, at kaffe øger risikoen for knogleskørhed, men så længe kaffen ikke erstatter det daglige glas mælk, er der ingen nævneværdig fare.

Flere års studier afviser, at kaffe øger risikoen for forhøjet blodtryk.


Virker opkvikkende og forbedrer muligvis langtidshukommelsen.

Kan have en positiv effekt for folk med hård mave.


Har i forhold til te muligvis en positiv betydning for kredsløbet hos midaldrende mennesker.

Kan øge mængden af mavesyre, forstærke maveproblemer og medføre diarré.

Mere end tre kopper dagligt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.


Gør dig nervøs, rastløs og irritabel og forstærker panikreaktioner og forringer søvnen.

Kan gøre det vanskeligt at blive gravid og resultere i fødselskomplikationer og et barn med lav fødselsvægt.

Kan hæmme jernoptagelsen og fremme risikoen for blodmangel. Forhindres ved at drikke den sidste kop en time inden et måltid og ved at undgå kaffe i timerne efter et måltid.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor vil du helst tilbringe sommerferien?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: