Få masse gode tips til din sunde og aktive hverdag dagligt her på siden.

Hold dig ung: Drop pasta og hvidt brød

Forsøgsdyr seksdobler deres levetid med genetik-professors enkle foryngelseskur

28. oktober 2010 af I FORM-redaktionen

Hver gang du tager en mundfuld pasta, ris eller hvidt brød, korter du dit liv af. Hurtige kulhydrater, som vi kender dem i spaghetti, hvide ris, lyst brød og sodavand, er nemlig dybt involveret i de skadelige mekanismer, som ælder kroppen og gør os sårbare for sukkersyge, blodpropper og kræft. Den gode nyhed er, at hvis du holder dig fra disse kulhydrater, vil aldringsprocessen i din krop gå på vågeblus, og du kan derfor holde dig ung helt ned på celleplan væsentlig længere end dine jævnaldrende.

Det afslører forskning fra professor i genetik Cynthia Kenyon fra University of California, San Francisco. Hun har selv taget konsekvensen af sine resultater:
"Jeg har skåret drastisk ned på mit indtag af kartofler, pasta, ris, kager og brød. I stedet spiser jeg store mængder af grønsager og lidt frugt, mælkeprodukter, æg, fisk og en smule kød", fortæller hun til I FORM.

Professor Kenyon er langt fra den første forsker, der påpeger, at det er skadeligt at spise mange hurtigt optagelige kulhydrater. Det nye er, at hun med sin forskning direkte peger på, hvorfor det er farligt og giver et bud på, hvordan man undgår skaderne. Har hun ret, står vi hver især med en gratis nøgle til et længere og sundere liv.

Når man spiser mange hurtige kulhydrater, stiger blodets indhold af sukker og insulin. Det er uheldigt, for et langvarigt højt insulinniveau har en skadelig indflydelse på blodtryk og kolesterol, øger fedtdepoterne, fremkalder inflammation i kroppen og bringer os i farezonen for en lang række sygdomme.

Professor Kenyon har opdaget, at man ved at skære ned på de hurtige kulhydrater direkte påvirker to vigtige gener, som styrer vores levetid og evne til at holde os unge. For det første bremses genet daf-2, der ellers laver meget insulin. For det andet tændes for genet daf-16, der som en livseliksir styrker kroppens evne til at reparere og forny sig selv. Mængden af naturlige antioxidanter i kroppen stiger og beskytter mod skadelig iltning, de opbyggende proteiner i vores muskler og hud fungerer bedre, immunsystemet bliver mere effektivt til at bekæmpe infektioner, og kroppens kræftforsvar bliver stærkere. Så der er ikke bare tale om en kosmetisk foryngelseskur; kroppen holder sig ganske enkelt ung og sund.

Oprindelig kom Kanyon på sporet af aldringsmekanismerne ved at studere fænomenet hos rundorme og andre primitive organismer. Hendes foryngelseskur får rundormene til at leve seks gange længere end normalt! Vel og mærke mens de fortsat holder sig unge og friske. De samme to gener forsinker også aldringen hos rotter og mus og formentlig også blandt aber. Og så er der pludselig ikke så langt op til os mennesker.

I bedste fald er konsekvensen indlysende: Ved at skære de hurtige kulhydrater ud af kosten kan vi ikke blot forebygge blodpropper, sukkersyge, fedme og visse kræftformer, men også udskyde aldringsprocessen og holde os på toppen længere. Samtidig gælder det om at putte så meget fysisk aktivitet ind i sin dagligdag som muligt. Motion forbedrer nemlig musklernes insulinfølsomhed, og så kan de klare sig med meget mindre insulin i blodet..


Professor Cynthia Kenyon er højt respekteret over hele verden for sine gennembrud i jagten på at løse aldringens gåde.


Mange mennesker før Cynthia Kenyon har jagtet ”ungdommens kilde”, men rent forskningsmæssigt er hun en seriøs sværvægter. Hun er bl.a. medlem af USAs National Academy of Sciensce, American Academy of Arts and Sciences. leder af Hillblom Center for the Biology of Aging ved UCSF, University of California, San Francisco – og i manges øjne en oplagt kandidat til en Nobelpris.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad hjælper dig til at slappe af i en travl hverdag?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: