© I FORM

I FORMs troldmand på Energy Camp: Får du pisk eller gulerod?

Gennem 18 år har kost- og træningsekspert Martin Kreutzer gjort underværker for I FORM-læsernes sundhed med sine effektive programmer og kostplaner, der sagtens kan fungere i en travl hverdag. Grib chancen for at møde ham "live" på Energy Camp.

5. januar 2017 af I FORM-redaktionen

Han kan få sine elever til alt: Spæne op og ned ad bakker for at få lov at kaste en bold. Hoppe på de mest gakkede måder. Smide skoene og genopdage barndommens sommerlege. Blive helt høje i bøtten af at køre på mountainbike, selv om har svoret på, at det ikke var noget for dem. Gennemføre små og store styrkeprøver, de ikke selv troede på. Rejse hjem igen med så meget inspiration og selvtillid i kroppen, at de kan leve højt på den længe - og bruge den som drivkraft til at ændre vaner i hverdagen, hvis de drømmer om det.

Glæd dig til at møde Martin Kreutzer på I FORMs Energy Camp, hvis du ikke har haft fornøjelsen før. Vi glæder os til at introducere dig for ham, for vi er så stolte af ham! Han har være cheftræner på over 10 tidligere I FORM-rejser og træningsweekends. Vi har derfor talrige gange set med vores egne øjne, hvordan han på sin egen uimponerede og afslappede facon skaber tryghed og mod til at overskride egne grænser, legelyst og vindermentalitet - og frem for alt: God stemning blandt deltagerne.

Martin kan forvandle inkarnerede løbehadere til passionerede løbere på alle niveauer
Martin kan forvandle inkarnerede løbehadere til passionerede løbere på alle niveauer© Karen Lyager

Han har også noget af have det i: Unikt ved ham er, at han har en stærk faglig ballast, både når det gælder kost og motion, og mange års praktisk og psykologisk erfaring med at rådgive både FORM-læsere, privatkunder og ansatte i virksomheder, der hyrer ham til at hjælpe folk med at sætte sig de rette sundhedsmål og nå dem.

Hvis du læser I FORM, har du stensikkert læst nogle af Martins guldkorn. Han er nemlig den ekspert, der har skrevet flest artikler til magasinet i løbet af de seneste 18 år. Dels på grund af sin ekspertise, dels på grund af en ægte, brændende passion for at hjælpe folk med at opnå resultater, kombineret med en sjælden evne til at møde alle mennesker i øjenhøjde, uanset hvilket niveau de befinder sig på.

Derfor: Du må ikke snyde dig selv for at møde ham på slap line.

Læs om endnu flere gevinster ved I FORMs Energy Camp her.

Forud for I FORMs første Energy Camp har vi stillet Martin 6 relevante spørgsmål om, hvad du kan vente dig fra hans side, hvis du tager med. 

På I FORMs Energy Camp skal du bare kigge efter en kasket, et fuldskæg og et par strømlinede sportssolbriller. Så er det temmelig sikkert Martin, du har spottet.
På I FORMs Energy Camp skal du bare kigge efter en kasket, et fuldskæg og et par strømlinede sportssolbriller. Så er det temmelig sikkert Martin, du har spottet. © Karen Lyager

1. Hvorfor hjælper det at rejse væk fra hverdagen, når man trænger til et sundt skub?

Det fede ved at tage afsted er, at man booster sin energi og motivation. Naturen, vejret, kammeratskabet og den helt eventyrligt skønne “jeg-tid” i en hel uge gør, at man kommer hjem med spandevis af motivation.

Afbrækket fra hverdagens rutiner er en central del af effekten. Træningen derhjemme klemmes ind i en presset hverdag, men på Mallorca har du tid og overskud til at lægge hele hjertet i de mange udfordringer. Det rykker formen, løfter selvtilliden - og virker enormt afstressende. Resultatet er, at man vender hjem med skøn energi, der holder i laaaang tid efter.


2. Hvilke aha-oplevelser får man på en træningsrejse?

Mange får øjnene op for, hvordan de ved at twiste deres træning kan få større udbytte og nye oplevelser. En har måske aldrig kørt mountainbike og finder ud af, at det lige er hende. En anden har aldrig løbet på andet end asfalt og opdager, at trailløb er meget mere berigende. Når de kommer hjem, er de inspirerede til at gå nye veje træningsmæssigt og får dermed ikke blot nye oplevelser på vores tur, men også på hjemmebane.

Som regel er det sådan, man ser ham: Løbende i front - baglæns!
Som regel er det sådan, man ser ham: Løbende i front - baglæns! © Karen Lyager

3. Hvad er din rolle, når nogen beder om et spark i en sundere retning?

Jeg brænder efter at være med til at skabe en fantastisk uge, hvor deltagerne får flyttet deres grænser og rykket ved nogle fasttømrede overbevisninger. Det kan være på kostområdet eller træningen, hvor jeg agter at udfordre vanetænkningen og løfte overliggeren. Målet er ikke at skræmme, men at inspirere i en hjertevarm atmosfære, hvor der er plads til folk på alle niveauer.

4. Hvor vigtigt er det at komme ud af sin komfortzone på turen?

Det er jo mest, når vi udfordrer vores grænser, at vi udvikler os som mennesker. Det gælder på alle planer, og selvfølgelig også på kost- og motionsområdet. I en travl hverdag har vi tendens til at holde fast i rutiner. Det er nemt og komfortabelt at køre på rutinen. Det rykker bare ikke ved formen, giver ikke nye spændende oplevelser og får os generelt ikke at til at sprudle af overskud.

Ved at puffe lidt til deltagernes grænser håber jeg som minimum på at løfte deres rutiner til et nyt højere niveau. Men optimalt set også at give dem smag for at udfordre sig selv noget oftere.

5. Hvor brutal er du?

Jeg synes selv, at jeg er meget blid, men gennem årene har jeg fundet ud af, at ikke alle deltagere er helt enige i den tolkning :-). Selvfølgelig prøver jeg at presse deltagerne (en lille smule), men det foregår i en afslappet atmosfære, ofte pakket ind i lege og naturoplevelser, der får deltagerne til at glemme strabadserne.

Jeg er ærkemodstander af lange udmarvende træningspas, der kun føles godt, når de er overstået. Det skal være sjovt og motiverende, mens det står på. Derfor laver vi masser af øvelser med makkere, som stafetter, tager på oplevelsesture, hvor bakkerne blot er naturlige bump på vejen, og søger i det hele taget at finde latter, grin og wauw-oplevelser.

Bliver Martin for flabet, er der kun én ting at gøre: Smide ham i vandet.
Bliver Martin for flabet, er der kun én ting at gøre: Smide ham i vandet. © Karen Lyager

6. Hører du nogensinde fra deltagerne efter en tur?

Vi har gennem årene haft rigtig mange deltagere med på tur. Mange kommer igen, fordi de elsker den årlige fri-uge, men det bliver ikke ved det, for jeg følger også en del på facebook eller møder dem til stævner og arrangementer rundt omkring. Her oplever jeg, hvordan de inspireret af turene er kommet i gang med at dyrke passioneret motion.

Om det så er løb, crossfit, styrketræning eller noget helt fjerde er jeg helt og aldeles ligeglad med. Det, der glæder mig enormt meget, er at se, at turene har hjulpet en del mennesker med at finde deres rette “motions-hylde”, hvor de med glæde og ægte begejstring får en masse af de oplevelser, som jeg også personligt elsker ved at træne.


Mere om Martin Kreutzer:

  • Kost- og træningsekspert med egen konsultentvirksomhed. Tog springet fra et fastlønnet job på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.
  • Født i 1972 og voksede op i Nordtyskland, men deler nu sin tid mellem København/Nordsjælland, hvor familien bor, og sit hus i Sverige i det gamle göingeland omkring Glimminge i Skåne.
  • Har været fast skribent for I FORM siden 1998.

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte laver du mad fra bunden?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: