Små ændringer kan gøre en stor forskel, når det handler om at komme af med det overflødige fedt.

Farvel til fedtet - 10 nemme tricks

Har du ramt væggen? Virker det umulig at komme af med de sidste deller? Fat mod og prøv 10 smarte genveje, der gør din badevægt glad.

2. marts 2017

1. Forkæl dig selv med chokolade

Nej, du behøver slet ikke at gå glip af det søde. Riv f.eks. mørk chokolade i din chili- og grillsovs - resultatet er en fyldig smag med mange sunde flavonoider. De er gode for hjertet og holder kolesterolet nede. At bruge rivejernet er super - det sørger for, du ikke går helt chok-amok!

2. Gør din sandwich grøn

Byt mayonnaisen ud med moden avocado. Avocado er proppet med flerumættede fedtsyrer, som hjælper med at holde kolesterolniveauet nede. Yderligere er forskere ved Ohio State University kommet frem til, at indholdet af fytokemikalier kan være med til at beskytte imod mundkræft.

Find lækre opskrifter med avocado her.

3. Vælg de ”rigtige” olier

"Undgå at hælde de helt lette olier over salaten", råder diætist Elena Paravantes på womenshealthmag.com. Lette og lyse olier indeholder nemlig færre kræftbeskyttende antioksidanter end dem som kan pryde sig med titler á la ekstra jomfru olivenolie - plus de har en mindre fremtrædende smag.

Hvordan ved du at olien er rigtig - rigtig - sund? Jo, ifølge diætisten skal den ”…have en frugtig, lidt bitter, peberagtig smag og efterlade en svag brændende fornemmelse på tungen”. 

4. Begynd hvert måltid med 2 glas vand

Drik to glas vand inden måltidet. Det er godt for væskebalancen - og så vil du føle dig mindre sulten. En god vane, som vil hjælpe dig med at holde vægten.

5. Drik iste

Falder du lidt for tit for sodavand og saft? Erstat med et stort og friskt glas iste. Lav den eventuelt selv, så du undgår de meget sukkerholdige slags.

Resultat: Du reducerer antal kalorier - og tanker op med antioksidanter, som beskytter hjertet mod kræft - ja, selv mod rynker. Et amerikansk studie fra U.S. Department of Agriculture viser, at en enkelt kop sort te indeholder flere sunde flavonoider, end en portion broccoli eller gulerødder.

Bliv klogere på de forskellige te-typer her.

6. Tænk i halve dele

En enkel og sund hverdags- og feststrategi: Fyld halvdelen af tallerknen op med frugt og grøntsager - og fyld den anden halvdel op med lige dele store mængder fuldkornsprodukter, fiberrige kulhydrater og magre proteinkilder.

7. Kend rækkefølgen i sundhedshierarkiet

Lær at spise smørrebrød og sandwich på den sunde og fedtfattige facon: Vælg det pålæg som indeholder mindst fedt. Reglen er - med det mest fedtfattige først:

  • 1. Kalkun og kylling
  • 2. Roastbeef
  • 3. Skinke
  • 4. Salami


8. Lav den bedste - og sundeste - broccoli

Sådan koger du broccolien perfekt, så den samtidig er proppet med næringsstoffer:

  • 1. Skyl broccolien under koldt og rindende vand
  • 2. Læg broccolien i en lukket beholder som er velegnet for mikrobølgeovn og damp den i mikroovnen.

Bonus: Flere næringsstoffer. Kogning, stegning og overdampning stjæler nemlig næringsstoffer fra grøntsagerne. Alt det vand du behøver, er de dråber som er til overs efter at du har skyllet broccolien.

9. Skyl bønnerne

Bønner på dåse - kidney, cannellini og kikærter - er en smart og hurtig måde at indtage nok proteiner og fibre. De øger dog samtidig dit daglige indtag af natrium, som igen øger risikoen for mavekræft og højt blodtryk. Men, studier viser, at bare det at skylle bønnerne indledningsvis, reducerer indholdet av natrium med en tredjedel.

10. Byt rødt kød ud med linser

For eksempel i en fedtfattig lasagne spækket med antioksidanter.

Sådan gør du: Brug kun det halve af kødmængden og erstat den sidste halvdel med linser. Linserne vil give dig proteiner, men de er uden fedt og har et højt fiberindhold - som gør at lasagnen mætter ekstra. Røde linser har en neutral smag og glider derfor umærkeligt ind i lasagnesmagen. Du vil ikke en gang lægge mærke til dem.

Find flere gode måder at snige mere grønt i maden her.

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...