Hvilken løbestil har du?

Når vi snakker løb, kan du have én af tre typer fødder. Du kan ikke umiddelbart selv se hvilken. Men den måde, du slider dine sko på, kan give dig et praj. Og en specialist vil også kunne afgøre det ved at se på din fod og måde at løbe på.

17. august 2012 af I FORM

En relativt ny opfindelse, fodskanneren, er også ekstremt nyttig. Den måler, hvordan du lander og sætter af på foden, og viser, hvor trykket på foden er hårdest. Billederne her er taget med en fodskanner. Rødt viser, hvor trykket er størst. Du kan være heldig at løbe ind i en fodskanner ved større løbsarrangementer eller i specialløbebutikker.

Foden falder indad - kaldes overpronation
Denne fod overpronerer, dvs. falder for meget ind mod indersiden. Trykket på foden er størst på indersiden. Kvinder og platfodede pronerer ofte. Gamle sko vil her typisk hælde indad set bagfra.

Hvilken sko? Pronerer du, skal du have en såkaldt anti-pronationssko. Den er bygget stift op på indersiden, så den støtter og forhindrer foden i at pronere. Og den har også en kile under svangen, så foden bliver rettet lidt op. Endelig har den en stiv hælkappe, der holder foden på plads.

Foden falder udad - kaldes oversupination

Løberen her lander meget på ydersiden og vil fortsætte langs ydersiden, til han sætter af igen. Folk med høj vrist og svang vil ofte supinere. Gamle sko vil være særlig slidt på ydersiden.

Hvilken sko?

Oversupinerer du, har du brug for en sko med god støddæmpning især forrest, så foden ikke tvinges yderligere udad. Skoen skal være fodformet gerne med en bred buet forfod og ingen kile i svangen. Kig dig godt for der findes ikke mange deciderede anti-supinationssko.

var atoshoConfig = {
closeOnOverlayClick: true
};

Foden falder ingen steder - kaldes en neutral fod

Har du en neutral fod, vil du hverken falde indad eller udad på foden og derfor heller ikke slide ekstra på dine led og sener. Du vil lande på ydersiden af hælen, rulle videre over mellemfoden og sætte af hen over storetåen. Dine gamle, slidte sko vil stå lige, hvis du ser på dem bagfra.

Hvilken sko? En neutral løbesko skal have ensartet hårdhed i mellemsålen, så den ikke tvinges til en af siderne. Den skal også have en tætsiddende, stiv hælkappe, der holder på foden.

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...