Kvinde gaber

Gaaaabb..Et gab smitter ikke kun - det afslører også, hvor klog du er. 

© iStock

Dit gab afslører, hvor klog du er

Gaaaab…..Forsøger du at skjule dit lange gab? Lad bare være. Længden på dit gab siger nemlig noget om, hvor mange hjerneceller du har.

11. oktober 2016 af Irene Brøndum

Lange gab er lig med en stor og kompleks hjerne. Korte gab er lig med det modsatte. Det har amerikanske forskere fundet frem til ved at nærstudere YouTube videoer af 29 forskellige gabende dyr og mennesker.

Dyr med små hjerner og knap så mange neuroner i hjernebarken gaber i kortere tid end dyr med større hjerner og flere neuroner. Mus gaber fx i mindre end halvandet sekund.

Derfor har mennesker det længste gab

Store pattedyr som elefanter har store hjerner, men slår alligevel ikke os mennesker, der har et imponerende gab på mere end 6,5 sekunders varighed i snit.

Det skyldes, at vi mennesker har allerflest neuroner i hjernebarken. Forskernes teori er, at formålet med vores lange gab er at øge blodgennemstrømningen og køle vores mange neuroner ned, så vi bliver frisket op.

Derfor smitter gab

Begyndte du at gabe, da du læste denne artikel? Det er helt normalt. På samme måde reagerer omkring halvdelen af os ved at gabe, når vi ser andre, der gaber. Gab smitter især, hvis du kender og kan lide den person, der gaber.

Man kender ikke den præcise årsag til, at gab smitter så ustyrligt. Men nogle forskere mener, at det historisk set kan have været med til at ensrette døgnrytmen i flokken. Man ser nemlig den samme adfærd hos større pattedyr som chimpanser og hunde. 

Kilde: Biology Letters

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte spiser du kød?


I FORM anbefaler