Børn kysser kvinde

Bytter du også rundt på dine børns navne? Se hvad det skyldes.

© iStock

Derfor kalder du folk de forkerte navne

Kommer du også til at bytte rundt på dine børns og veninders navne? Nu forklarer en ny undersøgelse os, hvad det er, der sker i hjernen.

13. august 2017 af Irene Brøndum

Peter, Hugo, Simba – nej jeg mener Noah. Du ved jo udmærket godt, hvad din søn hedder, så hvorfor pokker remser du så pludselig alle dine familiemedlemmers navne op – inklusiv hundens, når du vil i kontakt med ham?

Fænomenet kaldes misnaming og er ifølge en ny amerikansk undersøgelse overordentligt almindeligt. Særligt hos mødre.

Ifølge forskerne laver vores hjerne simpelthen et slags kartotek, hvor den inddeler de mennesker, vi kender i forskellige kategorier afhængigt af de relationer, vi har til dem.


Når vi skal hente et navn i kartoteket, hænder det altså ganske ofte, at vi ved et uheld finder det forkerte frem. Oftest mikser vi rundt på familiemedlemmers navne, men kommer ikke pludselig til at kalde vores datter en kollegas navn, heller ikke selvom deres navne måske mindre om hinandens eller de ligner hinanden af udseende. Omvendt kan vi let bytte om på gode venners navne, men kalder dem sjældent for mor.

Det midlertidige hukommelsestab er ikke noget faresignal, for der er intet, der tyder på, at det er et tegn på, at du er ved at udvikle alzheimers eller demens. Tværtimod, så er det et positivt hint om, at du har mange nære relationer at holde styr på.

Kilde: Quartz

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...