Bekymret, blond kvinde kigger til siden, mens hun holder højre hånd under hagen.
© iStock

B-mennesker har større risiko for depression

Er du også B-menneske? Så burde du måske læse med her.

2. oktober 2017 af Anja Bruneskjold

Hvis du også er én af dem, der foretrækker at gå sent i seng OG sove længe, så er du faktisk i risikogruppen for at få en depression. Og endnu værre er det, hvis du samtidig lider af type 2-diabetes.

Et studie, som for nylig blev præsenteret i Orlando, undersøgte humør og sovevaner hos 476 deltagere fra henholdsvis Chicago og Thailand. Forskerne mente, det var vigtigt at have flere forskellige kulturer repræsenteret, fordi fx sovevaner kan variere fra sted til sted på kloden.

I begge grupper viste det sig, at de deltagere, som man kalder B-mennesker, viste flere symptomer på en kommende depression sammenlignet med de af deltagerne, der var A-mennesker. Og her sørgede forskerne for at tage højde for alder, søvnkvalitet og andre ting, som også kunne være årsag til depression.

For folk, der både er B-mennesker og samtidig lider af type 2-diabetes, kan det godt være svært at tage hånd om deres diabetes. Det kan være svært at kontrollere, om alt er, som det skal være, og særligt mængden af glukose i blodet kan være vanskeligt at holde øje med.

Forskerne bag studiet vil gerne undersøge dette endnu mere, inden de kommer med en klar konklusion. Men forhåbentlig vil det hjælpe læger og patienter med at have bedre kontrol over deres type 2-diabetes. Og måske vil både lysterapi og melatonin være gavnlig for mennesker med tendens til depression.

Både A- og B-mennesker er dog i risikozonen for at få en depression, hvis de lider af søvnproblemer, viste studiet.

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...