Myter om gluten

Hvad er fup og hvad er fakta, når det kommer til gluten og dens synderegister?

9. oktober 2012 af I FORM

Hvad er gluten?

Gluten er en samlebetegnelse for særlige proteiner i korn. Folk med glutenproblemer reagerer især på gliadin, der findes i hvede, og tilsvarende proteiner i rug og byg. Gluten har stor betydning for brøds form, luftighed og hæveevne. Mange industrifremstillede madvarer indeholder gluten, fordi der indgår mel i dem.

Sandt eller falsk: 12 myter om gluten

  • Overvægt: Nej

    Gluten kan gøre én oppustet, men feder ikke. Men man kan let spise sig tyk i korn.

  • Type 1-diabetes: Måske Gluten kan ikke give type 1-diabetes, medmindre man tilhører en bestemt stamme forsøgsmus. Dog kan ubehandlet cøliaki muligvis øge risikoen. Cøliaki findes hos 4-12 pct. af alle børn, der lider af type 1-diabetes.

  • Cancer: Ja

    Mennesker med ubehandlet cøliaki rammes fire gange så ofte af lymfekræft og kræft i spiserøret. Gluten kan ikke give raske mennesker kræft.

  • Epilepsi: Sjældent

    Folk med cøliaki har i sjældne tilfælde aflejringer i hjernen, der giver epilepsi.


  • Knogleskørhed: Ja

    Cøliaki giver knogleskørhed, fordi man ikke optager nok kalk og D-vitamin fra kosten. Risikoen for knoglebrud er forhøjet, også efter at diagosen er stillet. Glutenfri kost er i øvrigt ofte fattig på de to vigtige stoffer.

  • Ufrugtbarhed: Formentlig nej

    Mennesker med cøliaki er lige så frugtbare som andre. Måske har cøliaki-kvinder en let øget risiko for abort. Videnskaben er usikker.

  • Sklerose: Nej

    Sklerose er en helt anden autoimmun sygdom. Den har formentlig ingen sammenhæng med cøliaki.

  • Gigt: Nej, men ...

    Folk med cøliaki har ofte muskel- og ledsmerter, uden at der er tale om egentlig gigt. Cøliaki kan optræde sammen med leddegigt, men gluten påvirker ikke gigtsygdommen. Svensk forskning viser, at folk med gigt får det bedre, når de spiser en glutenfri veganerkost, dvs. nul gluten og nul kød.

  • Astma: måske

    Mennesker med cøliaki har 60 pct. større risiko for at udvikle astma end andre, viser svensk forskning. Endnu ved vi ikke hvorfor.
    En bestemt type astma skyldes mel, som man inhalerer via luftvejene. Altså ikke specifikt gluten. Den kaldes “bager-astma”, fordi den optræder ret hyppigt hos bagere.

  • ADHD: Formentlig nej

    Flere undersøgelser har ikke kunnet finde sammenhæng med gluten.

  • Migræne, angst og depression: Måske

    – Først nu begynder vi at forstå en flig af glutens effekt på hjernen. I vores klinik ser vi glutensensitive mennesker, der beviseligt lider af alle de nævnte sygdomme.
    Deres symptomer er absolut ægte, men endnu kan vi ikke sige med sikkerhed, om gluten er en medvirkende årsag til disse sygdomme, fortæller professor Alessio Fasano, der leder Center for Celiac Research ved University of Maryland School of Medicine i Baltimore.

  • Autisme: Måske

    Flere undersøgelser har afvist, at gluten kan give autisme. Alessio Fasano er dog ikke længere så sikker: – Vores foreløbige resultater tyder på, at en undergruppe af patienterne rent faktisk får det bedre af en glutenfri kost, siger han. Cøliaki hos børn giver – sammen med andre symptomer på manglende optag af næring – en indesluttet personlighed, oplyser professor Steffen Husby.

  • Hjerte-kar-sygdom: Ja
    Lider du af cøliaki, har du 22 pct. større risiko for at dø af blodpropper og andre hjertesygdomme, viser ny svensk forskning.
    – Muligvis er ens risiko forhøjet, uanset om man spiser glutenfrit eller ej, fortæller glutenforskeren Jonas Ludvigsson, der stod i spidsen for undersøgelsen.
    Hidtil har man ellers ment, at en af de få plusvirkninger ved cøliaki var, at de ramte havde et lavt kolesteroltal, fordi de ikke kunne optage så meget fedt fra maden.

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...