Kvinde holder sig, smerter, toilet
© iStock

Diarré og maveforgiftning

Diarré og maveforgiftning forekommer ofte på ferier til Asien og Mellem- og Sydamerika, men i nogle tilfælde kan det også ske i dit eget køkken eller på en restaurant. Læs her, hvordan du kommer over disse maveproblemer.

28. august 2017 af Irene Brøndum

Du har voldsom diarré og føler dig generelt utilpas

Roskildesyge, madforgiftning eller slet og ret turistmave kan sende de fleste til tælling. Infektionen kommer normalt meget pludseligt og er som regel overstået i løbet af nogle dage.

Typiske symptomer på diarré og madforgiftning

  • Akut diarré, utilpashed og eventuelt feber og opkast samt smerter i hele maven. Symptomerne kan begynde, et par timer efter at du er blevet smittet, men der kan også gå et par dage.

Derfor får du diarré og madforgiftning

En af de hyppigste årsager til en maveinfektion er noget så lækkert som afføringsrester i maden eller en swimmingpool. Risikoen er stor, når du er på ferie, især i Asien og Mellem- og Sydamerika. Fx er det nærmest umuligt at tage til Indien eller Nepal uden at få dårlig mave. Dog kan du også risikere en mave-tarm-infektion i dit eget køkken eller på en restaurant. Oftest kommer den af bakterier som salmonella eller campylobacter, men den kan også skyldes virus eller parasitter. 

Det kan du gøre ved diarré og madforgiftning

Du kan forebygge maveforgiftning ved at tage tilskud med mælkesyre­bakterier, drikke flaskevand eller kogt vand og undgå isterninger på ferien. Desuden er det vigtigt med en god hygiejne hjemme i dit eget køkken. Er du først ramt, er de fleste infektioner heldigvis relativt milde og går over af sig selv. Har du blodig diarré eller høj feber, skal du dog altid søge læge. Det vigtigste er, at du får rigeligt med væske. Drik gerne vand tilsat en knivspids salt og et par skefulde sukker pr. liter. 

Du kan også spise jordskokker - de renser ud i de dårlige bakterier i maven

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...