Kvinde på toilet med oppustet mave.
Oppustet mave?

10% af danskerne lider af irritabel tyktarm. Er du en af dem? Så er der hjælp at hente her.

Slip af med oppustet mave

Går du rundt og føler dig oppustet med mavesmerter og toiletfrygt på grund af irritabel tyktarm, så kan du nu gøre noget ved det.

1. juni 2016 af I FORM

5 tips mod oppustet mave

Små portioner og vand


Mave-tarm-systemet har meget lettere ved at kapere små måltider end store. Sørg desuden for at drikke godt med vand til maden, hvis du vil undgå oppustet mave. Det skaber større berøring med tarmindersiden og sætter dermed gang i de såkaldte peristaltiske bevægelser, som pumper tarmindholdet gennem systemet.

Afslappede toiletbesøg


Hvis du får faste rutiner omkring dine toiletbesøg, bliver hele seancen mere naturlig og afslappet – uden den stress og præstationsangst, som ellers kan få maven til at snøre sig sammen og give dig oppustet mave. Øv dig i at have regelmæssige toiletvaner, og giv dig god tid i rolige omgivelser.

Træning for tarmen

Når du motionerer, sættes der gang i tarmenes rytmiske sammentrækning, så indholdet æltes ned mod “udgangen”. Det er især effektivt med motionsformer, hvor kroppen oplever acceleration og opbremsning, fx løb. De kræfter, du bruger på at lande på jorden efter et spring, forplanter sig gennem tarmen og sætter ekstra skub i aktiviteten, så du undgår oppustet mave.

Se forskellige løbeprogrammer her >>

Ro i hovedet


Regelmæssig afspænding, fx yoga eller mindfulness-øvelser, kan gøre underværker for din mave. Det skyldes, at tarmproblemerne ofte hænger sammen med noget psykisk. Vores fysiske funktioner er netop knyttet direkte til psyken, og har du i en længere periode været hårdt ramt af maveproblemer, kan frygten i sig selv påvirke maven negativt, så du lider af oppustet mave.
Prøv 5 afslappende yoga-øvelser >>

Besøg hos en hypnotisør


Der er lavet en del forsøg med hypnose på patienter med irriteret tyktarm, og selv om det ikke er en 100-procents successtrategi, viser terapien lovende takter. En stor sammenfattende undersøgelse konkluderer ligefrem, at hypnose isoleret set er den bedste behandling, fordi den tager hånd om de psykiske aspekter af problemet med oppustet mave og irriteret tyktarm.

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...