Ung kvinde med håndklædeturban om hovedet står med tandbørsten klar til at børste tænder.

Husk at børste tænder hver dag. Det er ikke kun vigtigt for et flot smil. 

© iStock

Husk tandbørsten – og husk bedre

Ny forskning viser, at du kan sinke symptomerne på sygdomme som demens og alzheimers, hvis du er flittig med tandbørsten.

18. marts 2016

Hvis du har begyndende demens, mister du hukommelsen næsten seks gange så hurtigt, hvis du samtidig har dårlige tænder eller tandkød. Det viser et nyt engelsk studie.

Forskerne fulgte en række forsøgspersoner i seks måneder, og her kunne de se, at hukommelsen svandt meget hurtigere hos de forsøgsdeltagere, der havde fx tandkødsbetændelse eller paradentose i forhold til de, der havde sunde tænder og tandkød.

Inflammation slår hjernecellerne ihjel

Når man har paradentose, kan bakterier i mundhulen trænge ud i blodbanen og lave ravage ved at øge niveauet af inflammation i hele kroppen – også i hjernen.

Inflammation er faktisk et fremtrædende træk ved hjernesydomme som alzheimers og demens, og der er desværre ingen kur, hvis man først er blevet syg.

Tandbørsten holder hjernen sund

Du kan forebygge sygdom i tænder og mund og dermed problemer med hukommelsen ved at børste tænder og bruge tandtråd dagligt.

Det er også godt at gå til tandlægen og få fjernet tandsten regelmæssigt og at holde sig fra rygning og store mængder sukker.

Kilde: PLOS One

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...