Kvinder der drikker sodavand

Drikker du ofte light-sodavand? Så se lige her...

© iStock

Derfor skal du ikke drikke light-sodavand

Slukker du også tørsten i light-sodavand for at spare på kalorierne? Det bør du stoppe med øjeblikkeligt!

4. maj 2017 af Irene Brøndum

Ahhhh… Lyden af en dåse sodavand, der bliver åbnet, kan få mange af os til at blive nærmest salige, når tørsten melder sig. Men da vi nødigt vil lægge os ud med badevægten, er flere og flere af os gået over til light-udgaven.

Nu viser et omfattende amerikansk studie fra Boston University imidlertid, at du desværre langtfra kan pudse glorien, fordi du går udenom den sukkerholdige sodavand.

Forskerne har målt over 4000 deltageres drikkevaner og fulgt dem over 10 år. Og resultaterne er skæmmende.

Light-sodavand ødelægger hjernen

De af deltagerne, der drak mindst én kunstigt sødet sodavand om dagen, havde næsten tre gange så høj risiko for at udvikle blodpropper i hjernen og demens i forhold til de, der ikke drak light-sodavand.

Forskerne tog i studiet hensyn til deltagernes øvrige livsstil, men kunne dog ikke helt tage højde for, om nogle af deltagerne udviklede diabetes i løbet af forsøgsperioden, og af den grund drak mere light-sodavand. Diabetes er en kendt risikofaktor for at udvikle blodpropper og demens. Men selv, hvis det var tilfældet, kan det ifølge forskerne ikke forklare en så markant forhøjet risiko.

Der er i studiet ikke skelnet mellem forskellige typer af sødestoffer, og forskerne har endnu ikke nogen god forklaring på, hvorfor light-sodavand tilsyneladende skader både kroppen og hjernen.

Man kunne i studiet ikke se nogen sammenhæng mellem sukkersødet sodavand og slagtilfælde og demens. Men det gør dog ikke de traditionelle sodavand til et sundt alternativ.

Kilde: Stroke

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...