Brød på skærebræt i træ

Der findes ikke noget bedre end lækkert hjemmebagt brød. 

© iStock

Hæv sundheden i dit brød

Det behøver slet ikke være usundt at spise lækkert bagværk. Og det er nemt at bage dit eget sunde brød. Følg disse tips, og kom godt fra start.

26. april 2018 af Irene Brøndum

Kom godt fra start med 6 gode brødtips

Du kan sagtens spise lækkert bagværk uden at skade din vægt eller dit helbred. Og bager du det selv, ved du præcis, hvad der er i, og du undgår de usunde fælder, som ofte findes i brød fra supermarkedet eller bageren. Følg disse tips og kom godt fra start med dit hjemmebagte brød.

  • Lad cirka halvdelen af melet i din brøddej være fuldkornsmel. Du kan eksempelvis bruge groft rugmel, grahamsmel, fuldkornshvedemel, fuldkornsspelt eller hvid hvede. Husk, at fuldkornsmel kræver lidt mere væske end almindeligt mel. 
  • Du kan ikke bage udelukkende med fuldkornsmel, da det hæver for dårligt, så supplér med fx almindeligt hvedemel eller fint speltmel. 
  • Tilsæt gerne revet grønt, hele kerner og evt. noget protein i form af hytteost eller skyr. Det gør bagværket mere luftigt og mættende. 
  • Ælt dejen grundigt, til du har en konsistens, der minder om en blød, elastisk grød. 
  • Lad dejen hæve længe, og brug evt. surdej. Så kan det færdige brød nemlig ligge i dagevis uden at blive tørt og kedeligt. Du kan finde en dejlig opskrift på surdej her. 
  • Hvis du vil vide, om dit brød er færdigbagt, kan du banke det let under bunden – hvis lyden er hul, er brødet klar til at komme ud af ovnen. 

Få flere gode tips til, hvordan du bager lidt sundere her.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte spiser du kød?


I FORM anbefaler