Masser af grøntsager

Selv om frugt og grønt kræver meget vand, bruger man langt mere vand på at fremstille animalske produkter. 

© iStock

Så meget vand sluger frugt og grønt

Det kræver meget vand at producere frugt og grønt. Et æble forbruger fx næsten 80 liter vand.

7. juni 2017 af Inge Eriksen

Det kommer sikkert ikke som et chok for dig, at frugt og grønt kræver vand for at kunne gro. Men måske du bliver overrasket over, hvor meget vand de sunde, sprøde råvarer rent faktisk forbruger.

Water for Food-instituttet ved University of Nebraska har undersøgt det gennemsnitlige vandforbrug på verdensplan for en række fødvarer og er kommet frem til, at det for at producere fx et kilo æbler kræver 700 liter vand. Det svarer for et enkelt æble til cirka 78 liter vand, og så er æbler endda slet ikke den værste vandsluger. Et kilo mango forbruger således hele 1.600 liter vand. 

Det bekymrer dig måske ikke så meget, men i en tid, hvor klimaforandringer og en stigende befolkning sætter verdens vandressourcer under pres, kan det være en god ide at skele til råvarernes vandforbrug.


Vandforbrug for frugt og grønt

  • Mango: 1.600 liter
  • Fersken/nektarin: 1.200 liter
  • Majs: 900 liter
  • Banan: 860 liter
  • Æble/pære: 700 liter
  • Appelsin: 460 liter
  • Avocado: 283 liter
  • Kartofler: 250 liter
  • Agurk: 240 liter
  • Kål: 200 liter
  • Tomat: 180 liter
  • Salat: 130 liter

Inden du stopper med at gnaske frugt og grønt af hensyn til miljøet, skal du vide, at det kræver langt mere vand at producere animalske fødevarer som fx kød og ost. For at producere 1 kilo oksekød kræver det fx over 15.000 liter vand, mens chokolade – suk – er helt oppe på 24.000 liter.

Vandforbrug for andre råvarer

  • Chokolade: 24.000 liter
  • Oksekød: 15.500 liter
  • Ost: 5.000 liter
  • Svinekød: 4.800 liter
  • Kylling: 3.900 liter
  • Ris: 3.400 liter
Kilde: Water for Food

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...