kvinde tager bid af brødskive

Brød er lækkert - men kan du tåle det?

© iStock

Sådan ved du, om du kan tåle gluten

Mere end hver tredje kvinde har dagligt problemer med maven, og mange mistænker gluten som den store synder.

26. juni 2017 af Irene Brøndum

Mere end hver tredje kvinde har dagligt problemer med maven, og mange mistænker gluten som den store synder.

Typiske symptomer

De typiske symptomer er oppustethed, luft i maven og vægttab. Men glutenintolerance kan også vise sig som træthed og tristhed. Hvis du går rundt med en ubehandlet glutenintolerance, kommer du nemlig typisk til at mangle vitaminer og mineraler, fordi tarmslimhinden bliver ødelagt.

Det kan du gøre

Behandlingen går ud på at undgå hvede, rug og byg, så tarmslimhinden kan hele. Det er vigtigt at undgå gluten helt – også selvom du ikke lige synes, du mærker så meget til det. Du kan ikke nødvendigvis mærke, om slimhinden tager skade, og gør den det, vil der på længere sigt være en øget risiko for blandt andet knogleskørhed og visse kræftformer.

I stedet for gængse produkter som brød, myslibarer, kage, knækbrød, morgenmadsprodukter og pasta, kan du spise produkter lavet på fx ris, boghvede, quinoa eller hirse.

Læs også: Slip af med oppustet mave 

Ikke det samme som hvedeallergi

Allergi overfor hvede er mere sjælden end glutenintolerance. Symptomerne viser sig typisk indenfor få timer. Det kan være i form af kløe i munden, høfeber, nældefeber, astma, opkastninger eller i værste fald anafylaktisk chok.

Ved hvedeallergi skal du ikke undgå rug, byg og havre, men kun holde dig fra hvede. Til gengæld kan du ikke nødvendigvis kaste dig over glutenfrie produkter, da de i nogle tilfælde indeholder ganske små mængder hvedeprotein, som hos nogle kan være nok til at udløse et anfald.  

Tjek symptomerne på glutenallergi, cøliaki og andre "kornsygdomme" her.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor ofte spiser du kød?


I FORM anbefaler