Kvinde med ild ud af munden
© iStock

Chili forbedrer dit helbred

Chili kan være med til at forebygge sygdomme, så vi lever væsentligt længere.

19. januar 2017 af Birgitte Muldbjerg

Spiser du meget chili, kan du se frem til at leve længere eller i hvert fald nedsætte risikoen for at blive syg.

Forskere fra University of Vermont har oven i købet sat tal på effekten: Spiser man jævnligt chili, har man 13 procent lavere dødelighed. Det er med stor sandsynlighed capsaicin, der virker som nærmest ren medicin. Capsaicin er det stof, der gør, at chili føles stærk i munden. Forskerne mener, at capsaicin stimulerer et bestemt protein – Transient Receptor Potential (TRP)-protein – i vores celler. TRP-proteinet befinder sig yderst i cellerne, og er det, som sørger for at transportere andre vigtige stoffer ind og ud.

Andre undersøgelser har vist, at netop når mængden af TRP-proteinet vokser, er det med til at holde kropsvægten nede, så man forebygger eksempelvis hjerte-kar-sygdomme og stofskiftesygdomme.

Selv om forskerne understreger, at der skal flere undersøgelser til, før vi kan udråbe chili som en råvare, der holder lægen og sygdomme fra døren, så tror de stadig på, at vi i fremtiden kommer til at se, at de stærke sager vil blive brugt til forebyggelse af sygdom – måske som et egentligt kostråd.

Sådan styrer du chiliens stærke smag

1. Jo mere chili, du spiser, jo mere vænner dine smagsløg sig til smerten.

2. Drik mælk eller øl, hvis du spiser noget, der er for stærkt. Capsaicin opløser sig i fedt og alkohol – ikke i vand.

3. Har du puttet for meget chili i maden, kan du røre lidt yoghurt eller vand med sukker i. Det er de tricks, man bruger andre steder i verden. 

Nå dine mål i 2017

Måske er du interesseret i...