Bønner
Bønner

Tørrede bønner bidrager både med fibre og proteiner, men husk lige at koge dem først. 

© iStock

3 overraskende madvarer, du ALDRIG må spise rå

Fra nu af er det slut med at spise disse madvarer rå. Det er nemlig ikke særlig sundt for dig, og du kan faktisk ende med at blive rigtig syg.

22. februar 2017

Du har sikkert lært at holde dig langt væk fra fersk kød og rå kagedej, hvis du vil undgå at blive syg. Men er du også med på, at visse råvarer fra naturens side indeholder giftstoffer, som er dårlige for din mave, hvis ikke du tilbereder fødevarerne inden brug? Er du rigtig uheldig, kan du i værste tilfælde ende med at blive alvorligt syg.

1. Kartofler

Det er nok de færreste, der nyder at spise en rå kartoffel, men skulle du alligevel høre til fåtallet, skal du vide, at du risikerer at få problemer med maven, hvis du spiser den knoldede rodfrugt før tilberedning. Årsagen skal findes i kartoflens indhold af stivelse, som er svært at fordøje i rå tilstand. 

Selve kartoffelplanten indeholder desuden giftstoffet solanin, som i store mængder kan give leverskader. Som regel er mængden i selve knoldene imidlertid så lav, at der generelt ikke er nogen risiko for forgiftning, fordi du spiser en enkelt rå kartoffel. Især ikke hvis det er en ny kartoffel, da mængden af solanin stiger, når kartoflen begynder at spire eller bliver grøn i skrællen. 

2. Bønnespirer

Normalt spiser vi dem rå i en salat, men faktisk er der risiko for, at bønnespirerne indeholder sygdomsfremkaldende bakterier som salmonella, kolibakterier og listeria. Bønnespirer gror nemlig ved stuetemperatur, hvilket giver bakterierne gode betingelser for at vokse. 

Vil du være på den sikre side, gør du derfor klogt i at opvarme spirerne, inden du spiser dem, fx ved at lade dem stege med i en wokret. Og insisterer du på at spise dem rå, så husk endelig at vaske bønnespirerne grundigt, hvis du vil undgå at blive syg.

3. Bønner og kikærter

Alle tørrede bønner samt kikærter indeholder giftstoffet lektin, som kan give diarré, ondt i maven og voldsomme opkastninger, hvis bælgfrugterne er underkogte. Så længe bælgfrugterne bliver kogt møre uden nogen form for hård kerne, er der dog ingen grund til bekymring. Hvor længe det tager, og om bælgfrugterne skal udblødes i vand inden da, afhænger imidlertid af den enkelte sort, så det er generelt en god idé at følge opskriften på emballagen. Husk også at kassere kogevandet, da det kan indeholde rester af giftstoffet lektin.

Sunde ambitioner for 2018? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler