Kvinde spiser pasta
© iStock

4 sunde alternativer til pasta

Du kan stadig lave lasagne og spaghetti med kødsovs ... Bare sundere.

17. august 2017 af Martin Kreutzer

Farvel til pasta og goddag til en sundere og slankere middagstallerken

Pasta er en skøn spise, der indgår som tilbehør i mange af vores yndlingsretter. Men desværre indeholder de gyldne skruer og penne kulhydrater, der mætter dårligt og giver færre næringstoffer. Derfor har vi samlet 4 sunde alternativer til pastaen, så du stadig kan lave dine yndlingsretter uden at gå på kompromis med smagen. Velbekomme.

Linser

Linser: Dobbelt så meget protein 

© iStock

Linser

Gevinst

Vil du maksimere mætheden, er linser vejen frem. Der er hele 10 g protein i 100 g kogte linser, hvilket er dobbelt så meget som i samme mængde kogt pasta. Med 3,5 g fibre pr. 100 g kogte linser er fiberindholdet næsten tre gange så højt og bidrager ligeledes til mæthed. Sammen med linsernes væsentligt færre kulhydrater får du her en langt mildere blodsukkerpåvirkning, der holder energien stabil i timevis. En ekstra bonus er, at du får flere mineraler, blandt andet over tre gange så meget jern.

Sådan gør du: Kog linserne, og brug dem som bund under en lækker sovs eller blandet i salater eller supper.

Hvidkål

Hvidkål: Fiberrig 

© iStock

Hvidkål

Gevinst

Kalorieindholdet er en fjerdedel af pastaens. Du sparer derfor enormt mange kalorier ved at vælge hvidkålsstrimlerne. Da hvidkål er ganske fiberrig, får du 50 pct. flere kostfibre, som er så vigtige for din fordøjelse. Der er dog mere endnu at hente, for kålen sprudler nærmest over af antioxidanter, der styrker dit immunforsvar. Hvidkål er desuden kilde til store mængder C-vitamin.

Sådan gør du: Du skærer blot hvidkålen i fine strimler med en skarp kniv og bruger dem rå dér, hvor du normalt ville bruge pasta. Vil du gerne have strimlerne pastaagtigt bløde og varme, kan du dyppe strimlerne i kogende vand.

Prøv blandt andet denne klassiker i nye og sunde klæder.

Squash

Squash: Perfekt slankepasta 

© iStock

Squash

Gevinst

Der er under 20 kcal i 100 g squash, så for hver 100 g kogt pasta du skifter ud, sparer du 130 kcal. Mange spiser rask væk 200 g pasta til aftensmad, så her er der virkelig kalorier at spare. Vælger du squash i stedet, resulterer det i en kaloriebesparelse, der på en måned hjælper dig med at smide 1 kg fedt! 

Sådan gør du: Lav spaghettistrimler ved at køre squashen gennem en såkaldt spiralizer, som kan bruges til mange grøntsager. Brug squashstrimlerne rå under fx en kødsovs eller til en grøn spaghetti carbonara.

Aubergine

Aubergine: God mæthed 

© iStock

Aubergine

Gevinst

Med kun 20 kcal pr. 100 g sparer auberginen dig for en masse kalorier. Det skyldes især, at kulhydratindholdet er nede på en femtedel af pastaens. Det gør, at du på dage uden motion undgår den mavefedende konsekvens af at spise for kulhydratrigt, som almindelig pasta nemt fører med sig. Et fiberindhold på det dobbelte af pastaens sikrer, at kaloriebesparelsen sker uden nævneværdigt tab af mæthed.

Sådan gør du: Den helt oplagte anvendelse er at skære tynde skiver på langs og bruge dem i stedet for lasagneplader.

Hvis du vil se resultater hurtigt

Måske er du interesseret i...